Cargill işçileri: Yetki yetmez, işe alımlar gerçekleşmeli

Cargill işçileri: Yetki yetmez, işe alımlar gerçekleşmeli

Tekgıda-İş Sendikası, 1280 günün ardından Cargill’de yetki tespit belgesini aldı. Sendika, işvereni toplu iş sözleşmesi görüşmelerine davet ederek, “iyi niyet göstergesi” olarak eylem çadırını kaldırdıklarını açıkladı.

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde bulunan Cargill farbrikasında sendikal faaliyetlerinden dolayı işten atılan işçiler 2018 yılında direnişe geçmişti.

Tekgıda-İş Sendikası’nda örgütlü olan işçilerin 1280 günün ardından sendika hakkı mücadelesi sona erdi.

Tekgıda-İş Sendikası yetki tespit belgesini aldı.

İşe alım çağrısı

Fabrika önünde yapılan basın açıklamasını okuyan Tekgıda-İş Sendikası Genel Teşkilatlanma Sekreteri İbrahim Ören, şunları söyledi:

Bugün sendikalı olmak için yıllardır mücadele veren Cargill emekçisi ve teşkilatımız adına önemli bir gün. 1280 günlük mücadelenin sonunda bugün devletimizin ilgili bakanlığından çoğunluk tespit belgemizi aldık. 1280 gündür tüm hukuksuzluklara ve baskılara boyun eğmeyen Cargill emekçisi, Tekgıda-İş Sendikası çatısı altında yine güçlü bir şekilde birleşerek mücadelesinden asla vazgeçmediğini tüm dünyaya gösterdi. Buradan Cargill işverenine güçlü bir şekilde çağrıda bulunuyoruz; artık inadınızdan vazgeçin. Bahanelerinizi artık çöpe atın. Yıllardır örgütlenme mücadelesinden vazgeçmeyen işçilerinizin anayasal hakkını tanıyın. Çalışma Bakanlığı’nın sendikamıza verdiği çoğunluk tespitine saygı göstererek bu ülkenin hukukunu tanıdığınızı artık gösterin. İşten çıkartılan arkadaşlarımızı işlerine geri başlatın.

İşe alınma mücadelesi

Ardından konuşan Tekgıda-İş Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, yaptıkları basın açıklamasını işverenin süreci daha fazla uzatmaması ve bir an önce toplu sözleşme masasına oturması için yaptıklarını aktararak şöyle konuştu:

Kapıdaki arkadaşlarımızın içeriye alınması toplu sözleşmede birinci talebimiz. 1280 günlük mücadele Cargill işçilerinin yetki alma mücadelesi değildi. Atılan arkadaşların işe alınma mücadelesiydi. Türkiye’de yargıda ve hukukta boşluk var. Anayasa, işçiye sendikada örgütlenebilirsin diyor ama işverene de işten atarsan geri almak zorunda değilsin diyor. Yargı işten yana karar alıyor ama işverene de diyor ki parasını ver işe alma. Biz bu boşluğu doldurmanın mücadelesini veriyoruz. Bu Anayasal suçu işleyen sadece Cargill değil, diğer işverenler de işliyor ve mücadelemiz her fabrika için geçerli.

HABER MERKEZİ