Çavuşoğlu: Mültecilerin ülkelerine gönderilmesi için çalışmalarımız var

Çavuşoğlu: Mültecilerin ülkelerine gönderilmesi için çalışmalarımız var

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile Türkiye’deki mültecilerin ülkelerine döndürülmesi için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Antalya’nın Manavgat ilçesinde gazetecilere konuşan Çavuşoğlu, burada mültecilerin durumuna ilişkin açıklama yaptı.

Covid-19 salgını ile birlikte mülteci sorununun derinleştiğini belirten Çavuşoğlu, “Artık mültecilerin güvenli şekilde ülkelerine döndürülmesi, gönderilmesi için uluslararası toplumdan daha iyi bir destek görmeye başladık” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Afganistan’dan göç dalgası kaygılarına da konuşmasında değindi.

“Şu anki Afganistan’daki durum nedeniyle insanları hemen göndermek doğru da değil, mümkün de değil. Bir muhatap da yok zaten” diyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Biz yine de bu işin bir sorun olduğunu görüyoruz, toplumda bir rahatsızlık da var ama bu işe ırkçı ve faşizan bir yaklaşımla bakmak son derece yanlıştır. Biz zaten bir önceki yönetim döneminde uçaklarla Afganları Afganistan’a gönderiyorduk. Pakistan’a da aynı şekilde gönderiyoruz. Savaş devam ederken bir ülkenin ya da bir yerin yeninden inşası gerçekçi değil. Rejimle ilgili hepimizin tutumu belli ama sahada temel ihtiyaçları karşılamak bir ülkeyi yeniden inşa etmek değildir.

Çavuşoğlu, “Başta BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’yle, Suriyeliler başta olmak üzere mültecilerin ülkelerine döndürülmesi için çalışmalarımız var” dedi.

3 milyonun üzerinden kayıtlı Suriyeli

Suriye savaşının başladığı 2011 yılından bu yana ise Türkiye’de göç, doruklara ulaştı.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre; Türkiye’de kayıtlı 3 milyon 649 bin 750 mülteci bulunuyor. Çoğunluğu geçici koruma statüsünde olan sığınmacılardan 99 bin 643 kişinin vatandaşlık başvurusu kabul edilmiş durumda.

Mülteci statüsü verilmiyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 04.04.2013 tarihinde kabul edilen, 11.04.2013’te Resmî Gazete’de yayınlanan 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 61. ve 62. maddelerinde Avrupa ülkelerinden gelen zorunlu göçmenleri “mülteci”, Avrupa ülkeleri dışından gelen zorunlu göçmenleri ise “şartlı mülteci” olarak tanımlanıyor. Geçici koruma altında bulunan Suriyeliler, mülteci olabilme şartları taşıyor olsa da bölge kısıtlamasına göre Türkiye’de mülteci statüsü alamıyorlar.

Bunun yerine “sığınmacı” ya da “şartlı mülteci” tanımı veriliyor.

Yasal statülerinin dar olması ve Türkiye toplumu ile olan kültürel uyuşmazlık, dil farklılığı vb. nedenlerden dolayı sığınmacılar, kanuni hak ve ödevlerinden haberdar değil ve resmi işlemlerle ciddi sıkıntılara maruz kalıyor.

Bu durum, geçerli kimlik belgesi edinme, kamudan hizmet alma, sosyal yardım ve sosyal hizmetlerden yararlanma gibi birçok alanda olumsuz etkilere yol açıyor.

HABER MERKEZİ