‘Cemaat yurtları araştırılsın’ önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi

‘Cemaat yurtları araştırılsın’ önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi

Cemaat ve tarikatlara ait yurtların araştırılmasına dair önerge AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç tarafından cemaat veya tarikatlara ait özel yurtlarının araştırılması için verilen Meclis Araştırma önergesi görüşüldü. AKP ve MHP oylarıyla kabul edilmeyen önerge reddedilirken, görüşmeler sırasında da AKP’li vekiller yurtları savundu.

Önergenin gerekçesine dair konuşan HDP İdare Amiri Mahmut Toğrul, “Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2’nci sınıf öğrencisi Enes Kara’nın yaşadığı olay aslında artık bu, cemaat, tarikat yurtlarında yaşananların çok ciddi bir şekilde bu Meclis gündeminde tartışılması ve gerekli önlemlerin alınmasını zorunlu kılıyor” dedi.

2006 yılında cemaat, tarikat yurt sayısının bin 723 iken 2021 yılı itibarıyla bu sayı yüzde 93 artarak 3 bin 331’e çıktığını aktaran Toğrul, “Aladağ’da çıkan yangında Süleymancılara ait yurtta yaşamını yitiren 11 çocuğumuz… Ve yine Ensar Vakfı’na ait, Karaman’da Kaim-Der ve Ensar Vakfı’na ait yurtta 45 çocuğumuzun cinsel istismara uğraması ve 2008 yılında kız Kur’an kursu yurdunda yaşanan patlamada 17 çocuğumuzun yaşamını yitirmesi, daha aralık ayında Antalya’da bir çocuğun başının kesilerek gövdesinden ayrılması suretiyle katledilmesi ve Enes Kara” diye konuştu.

Meclisin daha önemli bir meselesi olmadığını aktaran Toğrul, şöyle konuştu:

Tüm siyasi gruplara çağrıda bulunuyorum: Gençlerimiz, geleceğimiz için bunu bugün masaya yatıralım, bu önergeyi kabul edelim, hep birlikte bir çözüm yolu bulalım. Değerli arkadaşlar, yoksa bu nesiller kayıp nesiller olacaktır. Sizler Fetullah Gülen cemaatinin yaptıklarını sürekli söylüyorsunuz ama her türlü alanı diğer cemaat ve tarikatlara sağlamaya devam ediyorsunuz. Bir cemaat ve tarikatın amacı kendi ilkeleri doğrultusunda gençliği yönlendirmek değil, bu gençlerin hayata hazırlanması devletin sorumluluğundadır, onlara bırakılamaz. O açıdan herkese çağrı yapıyorum: Gelin bu soruna neşter vuralım. Bu, devletin, sosyal devletin birinci derecede görevidir.

HABER MERKEZİ