‘Cemevi yöneticilerini tehdit eden Kaymakam Uğur Tutkan görevden alınmalı’

‘Cemevi yöneticilerini tehdit eden Kaymakam Uğur Tutkan görevden alınmalı’

Nazımiye Kaymakamı Uğur Tutkan’ın Dersim’de bulunan Düzgün Baba Cemevi’ne baskısını ve Başkanını silahlı fotoğraf yayınlayarak tehdit etmesine pek çok kişi ve kurum tarafından tepki yağdı. Konuyu Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, “Nazimiye Kaymakamı, açıkça tehdit suçu işlemektedir” dedi ve derhal görevden alınması gerektiğini söyledi.

Dersim’in Nazimiye ilçesinde bulunan Düzgün Baba Cemevi’ne son 3 yılda 60 bin lira para cezası kesilmesine yönelik açıklama yapan Cemevi Başkanı Sinan Kırmızıçiçek, dernek olarak cezaların hukuksuz şekilde kesildiğini söyledi.

Olayın basına yansıması sonucu Nazımiye Kaymakamı Uğur Tutkan, kolluk kuvvetleri ile cemevine giderek, eli silahlı bir şekilde çektiği fotoğrafı sosyal medyada paylaşarak Cemevi Başkanı Kırmızıçiçek’i tehdit etti.

Nazimiye Kaymakamı Uğur Tutkan konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Dernek adı altında halkımızın inancını kullanarak para toplayıp, topladığı paraları da usulsüz, kanunsuz ve Düzgün Baba Cemevi ve mekânı dışında yani amaç dışı harcayacaksın, sonra da cemevlerimizi biz ticarethane göreceğiz. Kanunsuzluk, usulsüzlük kıblesi olanlara doğru yolu göstereceğiz. Türkiye Cumhuriyeti kanun ve hukuk devletidir. Sana da uzantılarına da öğreteceğiz kanunu, hukuku ve devletimizin gücünü” dedi.

Paylaşımın ardından Tutkan’a çok sayıda kişi ve kurum tepki gösterdi.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, İçişleri Bakanlığı’na soru önergesi sundu.

Kenanoğlu, “Nazımiye Kaymakamı Uğur Tutkan tarafından uzun bir süredir, idari ve mali yönden kesilen ağır para cezalarıyla Düzgün Baba Cemevi’nin faaliyetleri engellenmeye çalışılmaktadır. Cemevine bir ticarethane gibi yaptırımlar uygulanmaktadır. Nazımiye Kaymakamı, sistematik bir şekilde sürdürdüğü baskı, sindirme ve cezalandırma politikasını, eli silahlı kişilerle cemevi önünde fotoğraf çektirip size “devletimizin gücünü” öğreteceğiz diyerek açıkça ölümle tehdit etme seviyesine çıkarmıştır” ifadelerini kullandı.

“Nazimiye Kaymakamı’nın bu davranışı, cemevlerinin inanç merkezi olarak görülmediğinin ve tüm inanç merkezlerine eşit mesafede davranılmadığının başka bir göstergesidir” diyen Kenanoğlu, “Nazimiye Kaymakamı, açıkça tehdit suçu işlemektedir. Anayasanın 2. maddesindeki laiklik hukuk devleti ilkesini ve 10. maddesindeki eşitlik ilkesini, 24. maddesindeki dinî ve inanç hürriyetini, 25. maddesindeki düşünce ve kanaat hürriyetini yok saymaktadır. Derhal hakkında idari ve cezai işlem başlatılarak görevden alınmalıdır” diye belirtti.

Milletvekili Kenanoğlu bu bağlamda, İçişleri Bakanlığı’na şu soruları yöneltti:

  • Düzgün Baba Cemevine para cezaları kesen ve cemevi önünde silahlı adamlarla verdiği pozu sosyal medyada paylaşan Tunceli/Nazimiye Kaymakamı hakkında idari ve cezai soruşturma açılmış mıdır?
  • Düzgün Baba Cemevi yönetimini silahla tehdit eden Tunceli/Nazimiye Kaymakamı görevden alınacak mıdır?
  • Nazimiye Kaymakamının Düzgün Baba Cemevine kestiği bu yüksek cezalar bir cezalandırma yöntemi değil midir?
  • Tunceli genelinde faaliyet gösteren kaç dernek vardır? Bu derneklerin kaçına bu tür para cezaları uygulanmıştır?
DEDEF: Derhal görevden alınmalı

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), da konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Tutkan’ın bir an önce görevden alınması istenilen açıklamada şöyle denildi:

Dersim Nazımiye ilçe kaymakamı Uğur Tutkan, Düzgün Baba Cemevi yöneticilerini, cemevine yanına ağır silahlı kolluk kuvvetlerini alarak gidip “Devletin gücünü göstereceğim” diyerek tehdit etmesi kabul edilemez. Daha önce de derneğe para cezası vererek, baskı yaparak sindirme politikasını sürdüren kamu yöneticilerinin inanç yerlerimize yönelik bu tahammülsüzlüğünü kınıyoruz. Yurttaşların ve inançlarının güvenliğini sağlamakla yükümlü olanların halkı tehdit etmesi kabul edilemez. Nazimiye Kaymakamının derhal görevden alınmasını ve ocaklarımıza ve ziyaretlerimize dokunulmamasını istiyoruz.

‘Takipçisi olacağız’

Dersim Barosu Yönetim Kurulu da yaptığı açıklamada, “Sadece cemevinin değil; caminin, kilisenin ya da başka bir inanç merkezinin herhangi bir yerinde yapılan bu tür davranışı aynı şekilde en hafifiyle hoş görmemizi kimse beklememelidir” ifadelerini kullandı.

“Kaymakam hakkında derhal cezai ve idari soruşturma başlatılsın” denilen açıklamada, “Baro olarak bizler her zaman her yerde üstünlerin hukukunu değil hukukun üstünlüğünü ve halkımızın haklı taleplerinin takipçisi olacağız!” denildi.

DAD: Cemevi yöneticilerini tehdit eden kaymakamı görevden alın

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Genel Merkezi de açıklama yaptı. Açıklamada, “Makam, Xızır ve edep bilmeyenlerin art niyetlerinin cehaletleri makamlara yansıdı” denildi. Açıklamada, Tutkan’ın “yol erkan bilmeyen” birisi olduğu belirtilerek, “Kaymakam Harde Dewreşte süreli maaşlı görevini icra ederken hizmet ettiğin toplumun değerlerini bilmek ile sorumludur. Devlet adalet ile yönetilir. Cahilce makama silah ile girilmez, makama nefis ile gelinmez, makama kötü niyet ve yalan ile gelinmez” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Makama geldiğinde korkmana gerek yok. Yol evlatları makamlarda düşman bilmez. Rıza makamlarında kimseye zarar gelmez senin de korkmana gerek yok. Devletin gücü hak, hukuk, adaleti ile kolluğunu azalttığı kültüründen alır. Hak Yol Alevi milletleri zulmü vergi ile kendini gücünü gösteren devletleri çok gördü. Kapımıza niyaz olmadan devlet de yol yürüyemez. Bilmez isen Osmanlı’ya, Selçuklu’ya dönüp bir bakıver.”

Açıklamada ayrıca kaymakamın derhal görevden alınması istendi.

 

HABER MERKEZİ