‘Cemevleri ibadethane olana kadar faturaları ödemiyoruz’

‘Cemevleri ibadethane olana kadar faturaları ödemiyoruz’

Cemevlerinin “ticarethane” statüsünde bulunmasına tepki gösteren Alevi örgütleri, bu düzeltilmediği sürece  faturaları ödemeyecekleri belirtti.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Alevi Bektaşi Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri ile birçok sivil toplum örgütü, Cemevlerinin “ticarethane” statüsünde olması nedeniyle gelen fahiş elektrik, doğalgaz ve su faturalarına ilişkin Çağlayan’da bulanan İstanbul Adliyesi önünde açıklama yaptı.

Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Çağdaş Erzurumlular Derneği üye ve yöneticileri de destek verdi.

Açıklamada söz alan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, Türkiye’de baskın olan inancın güzel ahlak ve sevgiden uzaklaştığı, her şeyin tarikatlar üzerine yürütüldüğünü belirterek, “Cemevlerinin yasal statünün verilmesi ile ilgili AİHM’in verdiği karar var. Yasal statü verilmesi gerekirken hala verilmemiştir. Çünkü yargı, yasama ve yürütme tek bir kişinin elindedir. Anayasa’da var olan ile değil, denetimsiz bir şekilde idare edilmekteyiz” dedi.

Asıl mesele statü

PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, yüksek ve düşük faturaların kendileri için önemli olmadığını, asıl meselenin statü olduğunun belirterek “Biz o faturanın üzerinde yazılan ticarethaneye itiraz ediyoruz” diye konuştu.

Cemevlerinin üzerinde ticarethane yazıldığı sürece faturalarını ödemeyeceklerini belirten Kaplan, “Saray’ın bir günlük faturası, bir şehri besleyecek duruma gelmiş. 20 yıldır halka zulüm eden bir iktidarla karşı karşıyayız. Bu iktidar gitmediği sürece, Aleviler üzerindeki zulüm de bitmeyecektir” ifadelerini kullandı.

 

HABER MERKEZİ