Çeşme Turizm Projesi’ni durdurma çağrısı yapıldı

Çeşme Turizm Projesi’ni durdurma çağrısı yapıldı

İzmir’deki meslek odaları ve Sivil Toplum Örgütleri, Çeşme Turizm Projesi için yapılacak bilirkişi heyeti incelemesine öncesi “Geleceğimiz, yaşam alanlarımız için dur diyeceğiz” çağrısı yaptı.

İzmir Tabip Odası, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İzmir Barosu ve Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), 27 Ekim’de bilirkişi incelemesinin yapılacağı “Çeşme Turizm Projesi”ne karşı İzmir Mimarlık Merkezi’nde basın açıklaması yaptı.

Kurumlar adına ortak açıklamayı yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, çılgın projelerle yaşam alanlarının yağmalandığını söyledi.

Doğal yerlerin korunması gerekirken, inşaat, turizm, sanayi, madencilik ve enerji sektörlerinin baskısı altında plansız yapılaşma ve talana maruz bırakıldığını ifade eden Çamlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Çeşme Turizm Planı olarak sunulan proje bilimsel dayanaktan yoksun, kamu ve doğa yararına aykırıdır. Kamu kullanımına açık ve devlete ait olan kıyıların, hatta tapuda kaydı olmayan deniz alanlarının turizm amaçlı bölge ilan edilmesi ve hatta özel kullanıma tahsis edilmesi; Başta Anayasa olmak üzere mevzuata aykırıdır..

‘İzmir yoksullaşacak’

Kalkınma ve turizmin gelişmesi adı altında sunulan projenin İzmir halkını yoksullaştıracağını, nefessiz bırakacağını belirten Çamlı, şunları belirtti:

Bu sadece bir doğa yıkımı değil aynı zamanda kentimizin ve tüm ülkenin doğal zenginliklerini bir avuç sermaye sahibine kurban eden; sosyal adalet, çevresel adalet gibi temel yaşam ilkelerine aykırı planı, bir turizm planı olarak, kamunun alanlarını ve kaynaklarını kısa vadeli rant politikalarının hizmetine sunmaktır.

Herkese katılım çağrısı

Çeşme projesine karşı çıkmanın her yurttaş ve kurumun görevi olduğunu söyleyen Çamlı, 27 Ekim’de yapılacak bilirkişi keşfine herkesin katılmasını isteyerek, çağrıda bulundu:

İzmir için, yaşam hakkımız, geleceğimiz, yaşam alanlarımız için, Çeşme Projesi’ne dur diyeceğiz.

HABER MERKEZİ