Çeşme’de ‘turizm projesi’ için bilirkişi incelemesi yapıldı

Çeşme’de ‘turizm projesi’ için bilirkişi incelemesi yapıldı

Çeşme Yarımadası’na yapılması planlanan Turizm Projesi’ne karşı açılan davanın bilirkişi incelemesi yapıldı. Ekolojistler bölgenin sermayeye peşkeş çekilmesine izin vermeyeceklerini belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından İzmir’in Çeşme Yarımadası’nda yapılmak istenen Çeşme Turizm Projesi’yle ilgili açılan davanın bilirkişi keşfi yapıldı.

Keşif öncesi Çeşme Adliyesi önünde bir araya gelen yurttaşlara siyasi partiler ve ekoloji örgütleri de destek verdi.

“İzmir’in Kanal İstanbul’u Çeşme Turizm Projesine, talan, yağma, ranta hayır” ve “Tarafız, muhatabız” pankartları açan yurttaşlar sık sık “Bu talan duracak, yarımada kalacak”, “Ranta inat yaşasın hayat” sloganlarını attı. Yurttaşlar adliye önünden keşfin başlayacağı Alaçatı Azmak bölgesine gitti.

‘Kamu yararına aykırı’

Avukat Ömer Turgut Erlat, yapılmak istenen projenin hukuka ve kamu yararına aykırı olduğunu söyledi. Projenin bilimsel dayanaktan yoksun olduğunu dile getiren Erlat, “Kamu kullanımına açık ve devlete ait olan kıyıların, hatta tapuda kaydı olmayan deniz alanlarının turizm amaçlı bölge ilan edilmesi ve hatta özel kullanıma tahsis edilmesi; başta anayasa olmak üzere mevzuata aykırı olduğu gibi, bu kamusal alanların, gerçekte sahibi ve hak alacaklısı, İzmir halkı tarafından kullanılamaması sonucunu da doğuracaktır” dedi.

Projenin İzmir halkını yoksullaştıracağını belirten Erlat, “Bu sadece bir doğa yıkımı değil aynı zamanda kentimizin zenginliklerinin bir avuç sermaye sahibine kurban edilmesidir. Sosyal adalet, çevresel adalet gibi temel yaşam ilkelerine aykırı planı, bir turizm planı olarak, kamunun alanlarını ve kaynaklarını kısa vadeli rant politikalarının hizmetine sunmaktır. Proje bir an önce iptal edilmelidir” diye konuştu.

‘’Peşkeşe izin vermeyeceğiz’

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir ise, ülke topraklarının peşkeş çekilmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Bilirkişi incelemesi yapıldığı sırada Kültür ve Turizm Bakanı’nın projenin askıya çıkacağını açıklamasına da tepki gösteren Akdemir, “Bilirkişi heyeti burada hala bir çalışma yapılmadığını, net bir durumun olmadığını aktarmaya çalışıyor. Ama bu bir manipülasyondur. Askıya çıkan projenin içeriği bellidir. Yerinde tespit yapılırken muğlak cümleler kurulamaz. Turizm bölgesi ilan edilen alan bakanın söylemiyle 1 milyar dolara birine satılacak. Bu parayla alt yapısı yapılacak ve sonrasında burası turizm bölgesi olacakmış. Yani bu toprakları satarken üstüne para veriyorsunuz. Buna itirazımız var, sattırmayacağız” diye konuştu.

 

HABER MERKEZİ