Ceylan Önkol’un avukatları: Çocuğa kusur yüklenemez

Ceylan Önkol’un avukatları: Çocuğa kusur yüklenemez

Ceylan Önkol’un ölümüyle ilgili açılan davada yüzde 90 kusurlu bulunan İçişleri Bakanlığı, Danıştay’a yaptığı temyiz başvurusunda, olayda “kusurlarının” bulunmadığını iddia etti.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 28 Eylül 2009’da koyunlarını otlattığı sırada karakoldan atıldığı belirtilen havan mermisiyle yaşamını yitiren 12 yaşındaki Ceylan Önkol’un davası Danıştay’a taşındı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Gökhan Altay’ın haberine göre Diyarbakır 2’inci İdare Mahkemesi’nde görülen davada verilen kararı yetersiz bulan İnsan Hakları Derneği (İHD) avukatları ve karşı iddialarda bulunan Jandarma Genel Komutanlığı avukatları Danıştay’a temyiz başvurusunda bulundu.

Yüzde 10 kusur kabul edilemez

Yerel mahkemenin Önkol’u yüzde 10, idareyi ise yüzde 90 kusurlu bulan kararına karşı çıkan Önkol’un avukatları kararın eksik inceleme ve değerlendirme sonucunda verildiğini söyledi.

Başvuruda, mahkemenin gerekçeli kararında Önkol’un “patlamamış bomba atar mermisinin patlaması sonucu” yaşamını yitirdiğine işaret edilerek, “Maktul atılan bir patlayıcının vücuduna isabet etmesi sonucunda yaşamını yitirmiştir. Bu durum dosyaya sunulan uzman görüşü ile de ispatlanmıştır” denildi.

Çocuğa kusur yüklenemez

Önkol’a ve ailesine kusur yükleyecek bir durum olmadığı belirtilen başvuruda, “…Prf. Dr. Ümit Biçer tarafından düzenlenen uzman mütalaasındaki tespitler bir arada değerlendirildiğinde maktulün vücuduna atılan bir mühimmatın patlaması sonucunda yaşamını yitirdiği anlaşılmaktadır. Bir an olsun müteveffanın gerekçeli kararda belirtildiği şekilde yaşamını yitirmiş olduğu kabul edilse bile bu durum kendisine veya ailesine kusur yüklenilecek bir durum değildir. Ailesiyle birlikte bu alanda yaşayan müteveffa çocuğun bir anlamda oyun bölgesi olan mekanda yaşanan patlama nedeniyle kusurlu sayılması hukuki değerlendirmeden uzak bir yorumdur” ifadelerine yer verildi.

Kusur kabul edilmedi

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılan temyiz başvurusunda ise, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğünce dosyaya sunulan ve “…olayın, atılan bir havan mühimmatının isabet etmesi sonucu değil, yerde bulunan patlamayan bir bombaatar mühimmata maktulün elindeki tahra denilen demirden üretilen bir cisimle çömelerek vurması sonucu olabileceği değerlendirilmiştir” ifadelerinin yer aldığı rapora yer verildi.

İdarenin kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararları ödemekle yükümlü olduğu belirtilen başvuruda sorumluluk kabul edilmedi.

12 yaşındaki Ceylan Önkol için maddi ve manevi tazminat istemiyle açılan davada İçişleri Bakanlığı tazminata mahkum edilmişti. Diyarbakır 2’nci İdare Mahkemesi, Önkol’un ailesine 283 bin TL maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar vererek, olayda Önkol’un yüzde 10, idarenin ise yüzde 90 kusurlu olduğu kararlaştırılmıştı.