ÇHD davası: Savcılık 13 tanıktan kendi isteğine göre vazgeçemez

ÇHD davası: Savcılık 13 tanıktan kendi isteğine göre vazgeçemez

ÇHD davasında dijital deliller sekiz yıl sonra mahkemeye getirildi. Avukat İlhan Cihaner, delillerin altındaki imzanın delilleri şüpheli hale getirdiğini söylerken, tutuklu yargılanan avukat Selçuk Kozağaçlı ise “Savcılık dosyaya bildirdiği 13 tanıktan kendi isteğine göre vazgeçemez” dedi.

5 yılı aşkın süredir tutuklu olan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı ve Avukat Barkın Timtik’in de aralarında bulunduğu 22 avukatın yargılandığı davanın duruşması Silivri Hapishane Kampüsü Duruşma Salonu’nda başladı.

İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen duruşmaya Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, HDP ve CHP’li milletvekilleri ile çok sayıda avukat katıldı.

Deliller bir gün önce ulaştı

Mahkeme başkanı, “6 hard disk, 3 DVD ve 2 CD’den oluşan dijital delillerin” 4 Ocak’ta ulaştığını açıkladı. Evrakların Adli Tıp Kurumu’na incelemeye gönderileceğini söyleyen mahkeme başkanı bu sebeple bu celsede esasa ilişkin beyanların alınmayacağını, yalnızca tahliye taleplerinin alınacağını belirtti.

Müdafi olarak söz alan avukat İlhan Cihaner, dijital delillerin altındaki imzanın, FETÖ davası kapsamında tutuklanan ve Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 45 yıl hapis cezasına mahkum edilen eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek’e ait olduğunu belirtti.

‘İmza delilleri şüpheli hale getiriyor’

Cihaner, “Bu dijital delillerin altındaki imza bile bu delilleri şüpheli hale getiriyor. Fethullahçı çetenin bu delilleri ürettiğini benzer birçok davada gördük. Delilin ilk çıktığı andan emanete gelene kadar hiçbir aşamada şüphe kalmaması lazım. Bu delillerin usulüne uygun elde edilip edilmediği daha köküne giderek araştırılmak zorundadır” dedi.

Adli tedbirlerin yeterli olmayacağını söyleyen savcı, verdikleri mütalaayı tekrar ederek tutuklulukların devamını istedi.

İddianameyi hazırlayan savcı tutuklu

Davaya gösterilen ilgiden kaynaklı katılımcılara ve avukatlara teşekkür eden Selçuk Kozağaçlı, şunları dile getirdi:

Savcıya sitem etmek istemiyorum ama 8 yıldır kayıp olan bir delil bulunuyor, hepimiz gayret ediyoruz. İddia makamının da bu gayrete ortak olması gerek. Bundan 8.5 yıl önce Savcı Adem tarafından hazırlanmış bir mütalaayı kopyalayacaksınız hem de yazım hatalarıyla birlikte. Başka ne var, bu mütalaanın sahibi zavallı Adem şimdi tutuklu. 8 yıldır bulunmayan delil dosyaya gelmiş, delil tartışması yürüteceğiz.

 

Yine savcılıktan devam edeceğim. Çok tehlikeli bir şey daha yapıyor savcılık. İstanbul CBS tanıklarını ikame etmekten vazgeçti. Savcılık bu dosyada taraf, siz mahkeme makamısınız, biz de öznesiyiz.

‘Savcılık 13 tane tanıktan vazgeçemez’

Savcı isterse bir dilekçeden vazgeçebilir, bir talepte bulunur, bunu değiştirebilir, bir mütalaa verir, bunu da değiştirir. Tamam kabul fakat iddianame savcılığı bu dosyaya 13 tane tanık bildirmiş. Bu 13 tanıktan duruşma savcısı kendi isteğine göre vazgeçebilir mi? Sayın duruşma savcısı 13 tane tanık göstermişsin 2013’de. Bunlar öldü mü, akıl hastası mı oldu, yoksa bulamıyor musun bunları. Böyle değilse nasıl vazgeçiyorsun? Bunlar kamu tanığı. Bence en önemlisi nerede olduklarını bilmiyorlar, çünkü böyle kişiler yok.

 

Savcı yalan söylüyor, bu kişiler yok, yalan sahte ve üretilmiş. Lütfen rahatsız olun onun için söylüyorum. Bu tanıkların bir kısmı savcı, bir kısmı polis amiri, emniyet müdürü, savcı vekili. Nasıl böyle söylersin derseniz söyleyeyim. Yakın zamanda savcılar, emniyet müdürleri, polis amirleri tanık çıktı. Bunlar tutuklandı ve yargılandı.

 

Savcı mütalaayı vermiş, tanıkları da burada dinletmek istemiyor. Aynı zamanda da mütalaada bu tanıklara dayanmak istiyor.

Gizli tanığın da gerçek olmadığını söyleyen Kozağaçlı, “Gizli tanık Kanarya kim, gelsin burada ötsün! Gizli tanıklar mahkemeye getirilemiyor, çünkü bunlar gerçek insan değil” dedi.

Kararını açıklayan mahkeme, avukat Barkın Timtik ve Selçuk Kozağaçlı’nın tutukluluğunun devamına karar vererek bir sonraki duruşmayı 23 Mart 2022 tarihine erteledi.

 

HABER MERKEZİ