CHP, HDP ve DEVA milletvekillerinden yakılarak öldürülen 3 Suriyeli için soru önergesi 

CHP, HDP ve DEVA milletvekillerinden yakılarak öldürülen 3 Suriyeli için soru önergesi 

CHP, HDP ve DEVA Partisi milletvekilleri, İzmir’de 3 Suriyeli gencin yakılarak öldürülmesi ve katil zanlısının 2 Türkiye vatandaşını öldürünce tutuklandığı iddiasını Meclis gündemine taşıdı.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve CHP Milletvekili Veli Ağbaba, İzmir’de 3 Suriyeli gencin ırkçı saikle yakılarak öldürülmesi ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Yeneroğlu, Soylu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“Emniyete olaydan önce, “Orası yanacak, o Suriyeliler bugün ölecek” duyumunun iletilmesi üzerine şüphelinin teknik takibe alındığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğru ise söz konusu neticenin meydana gelmesi neden engellenmemiştir? Emniyete bu durum iletilmesine rağmen eğer teknik takip uygulanmamışsa neden ivedi bir şekilde gerekli önleyici tedbirler alınmamıştır?

16.11.2021 tarihindeki yakarak öldürme olayına ilişkin neden derhal etkin bir soruşturma yürütülmemiştir?

Geçici koruma altındaki Suriyelileri öldürdüğünü itiraf eden şüpheli nasıl serbestçe dolaşmış ve bu sefer 2 Türk vatandaşını öldürebilmiştir?

Şüpheli hakkında 16.11.2021 tarihinden önce herhangi bir suç kaydı ve bu tarih itibarıyla yakalama kararı var mıdır?

3 Suriyelinin yakılarak öldürülmesi olayına ilişkin herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise bu soruşturma ne aşamadadır? Fezleke hazırlanmış mıdır? Soruşturma başlatılmışsa suçun ırkçı saikle işlendiği ile ilgili veriler dikkate alınmış mıdır?

3 Suriyeli gencin kaldığı odanın yakıldığı gece, işyeri görevlilerinin yangının elektrikli sobadan çıktığı ihbarıyla yangını bildirdiği iddiası doğru mudur? Doğru ise olayın üstünün örtülmesine yönelik bir çaba olması ihtimaline binaen bu kişiler hakkında bir soruşturma açılmış mıdır?

Suriyeli gençlerin ailelerinin karakola çağırılarak, susmaları için uyarıldıkları iddiası doğru mudur?”

‘Neden basından gizlendin?’

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi. Gergerlioğlu’nun yanıtlanmasını istediği soruları şöyle:

“Bu haberler ve iddialar doğru mudur? Bakanlığınızın bu olay ile ilgili tespitleri nelerdir?

Olayın hangi saik ile gerçekleştiğine dair elinizdeki bilgiler nelerdir?

Olay ırkçı bir saik ile işlenmiş ise bakanlığın ve hükümetin mültecilere yönelik ırkçı tutumları engellemek ve toplumu sükunete ulaştırmak adına bir çalışması ve programı mevcut mudur? Irkçı saik ile olsa bile neden basından gizlenmiştir?

Olay adi sebeplerle işlenmiş ise neden basına yansımasına izin verilmemiştir?

Taraflar arasında resmi kayıtlara yansımış bir husumet söz konusu mudur?

Karakolun maktullerin ailelerini çağırıp susmaları için uyarmasına yönelik iddia doğru mudur? Doğru ise bunda amaç nedir? Olay basından gizlenerek ve ailelere baskı yapılarak olayın üstü kapatılmak veya sorumluları cezasız bırakılmak mı istenmektedir?

Saldırgan hakkında ne tür adli işlemler yapılmıştır?

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın yapmış olduğu açıklamaların bu katliamın failini cesaretlendirdiği konusunda bir araştırma yapılmış mıdır?”

Veli Ağbaba: İçişleri Bakanlığı neden açıklama yapmadı

Saldırganın ifadesinde, “2000’lerde askerlik yaptığı dönemlerde kendisinin bir komutan tarafından çağırdığını ve JİTEM’e davet edildiğini” bilgisine dikkat çeken CHP Milletvekili Veli Ağbaba da Bakan Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti:

“Saldırganın gençlerin öldürülmesinden önce emniyete “Orası yanacak, o Suriyeliler bugün ölecek” duyumunun iletilmesi üzerine şüphelinin teknik takibe alındığı iddiası doğru mudur? Teknik takip yapıldıysa olay neden engellenememiş veya önleyici tedbirler alınmamıştır?

Saldırgan şahsın ırkçı saikle işlediği başka suçları da var mıdır? Aynı şahsın olay günü iki kişiyi daha bıçakladığı iddiası doğru mudur?

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi’nin “yaşamını yitiren mültecilerin ailelerinin karakola çağrıldığı ve susmaları için uyarıldıklarına” ilişkin iddiası Bakanlığınızca araştırılmakta mıdır?

Olaya ilişkin Emniyet birimlerinde çalışan herhangi bir görevliye ihmal ve zafiyet nedeniyle soruşturma açılmış mıdır?

Olayın ardından bir ay geçmesine rağmen İçişleri Bakanlığınca ırkçı ve canavarca hisle işlenen bu katliama ilişkin neden bir açıklama yapılmamıştır?”

Ne olmuştu?

İzmir’in Güzelbahçe ilçesi Siteler Mahallesi’nde çalışan 3 Suriyeli işçinin 16 Kasım’da yakılarak öldürüldüğü ortaya çıkmıştı. 20 Aralık’ta sosyal medya hesapları üzerinden paylaşılmaya başlanan olayı 21 Aralık’ta İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi doğrulamıştı.

HABER MERKEZİ