CHP’den Meclis’e Pandora Belgeleri için Araştırma Komisyonu teklifi

CHP’den Meclis’e Pandora Belgeleri için Araştırma Komisyonu teklifi

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Pandora Belgeleri’nde Türkiye’den ismi geçenlerin ve yapılan usulsüzlüklerin belirlenmesi amacıyla Araştırma Komisyonu kurulması için TBMM Başkanlığı’na önerge verdi.

Yargı, Pandora Belgeleri’nde adı geçen siyasiler ve iş insanları için harekete geçmezken, konu Meclis gündemine taşındı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Ali Haydar Hakverdi, konuyla ilgili Meclis’te komisyon kurulması için önerge verdi.

117 ülkede 600’den fazla gazeteci tarafından 14 farklı kaynaktan edinilen belgelerin, aylarca incelendiğini ve sonrasında Pandora Belgeleri ismiyle açıklanmaya başlandığını belirten Hakverdi şunları söyledi:

Türkiye’deki 220 ismin de belgelerde yer aldığı açıklanmış, açıklanan isimlerin önemli bir bölümünün hazine ve döviz garantili davet usulüyle verilen kamu ihaleleriyle, kamu-özel iş birliği projelerinden kamu bankalarının milyarlarca dolarlık kredilerinden faydalanan iktidara yakın medya patronları ve müteahhitler olduğu görülmüştür. Türkiye’deki 220 ismin de belgelerde yer aldığı açıklanmış, açıklanan isimlerin önemli bir bölümünün hazine ve döviz garantili davet usulüyle verilen kamu ihaleleriyle, kamu-özel iş birliği projelerinden kamu bankalarının milyarlarca dolarlık kredilerinden faydalanan iktidara yakın medya patronları ve müteahhitler olduğu görülmüştür.

Belgeler üzerine 8 ülkenin soruşturma başlatacağı bilgisini hatırlatan Hakverdi, Türkiye’de soruşturma açılmamasını eleştirerek, “Belgelerde adı geçen ve sayısı 220 olarak açıklanan isimlerin tespit edilmesi, iddiaların, yapılan usulsüzlüklerin ve kaçırılan vergilerin boyutlarının araştırılarak kamuoyunu aydınlatmak ve sorumlulara gerekli hukuki işlemlerin yapılmasının önü açılmalıdır” dedi.

 

HABER MERKEZİ