CHP’li Levent Gök: Uludere kararı MGK’de alındı

CHP’li Levent Gök: Uludere kararı MGK’de alındı

Roboski katliamı kararının devletin en üst düzeyinde alındığını ve bugüne kadar üzerine gidilememesinin nedenin de bu olduğunu söyleyen dönemin araştırma komisyonu üyesi CHP’li Levent Gök, olayın CHP iktidarında çözüleceğini söyledi.

28 Aralık 2011 tarihinde Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde sınır ticareti yapan köylülere karşı TSK tarafından gerçekleştirilen hava saldırısında 34 köylü yaşamını yitirmişti. Aynı dönemde katliamının aydınlatılması için TBMM’de Uludere Komisyonu kuruldu. Komisyon üyelerinden biri olan CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, katliamın 10’uncu yılında Cumhuriyet gazetesinden Sarp Sağkal’ın sorularını yanıtladı.

Harekatın kararının Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) alındığını ifade eden Gök, şu değerlendirmede bulundu:

Saat 19.03’te, Genelkurmay Karargâhı’na şimdi Genelkurmay Başkanı olan, dönemin Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Yaşar Güler geldi. Saat 19.03’te top atışı yapılmasını isteyenlere karşı hava harekâtının yapılmasının uygun olacağını ifade etti. Yaşar Güler, bu görüşü hiyerarşik yapı içinde paylaşmak durumundaydı ve Genelkurmay 2. Başkanı Hulusi Akar’a gitti. İkisi hava harekâtı konusunda karar aldı. Tabii bu sınır ötesi harekât olduğu için Genelkurmay Başkanı’nın onayı gerekiyordu. O zamanki Genelkurmay Başkanı Nejdet Özel de Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısındaydı. Akar, durumu bildirdi ve ‘Fehman Hüseyin’in yakalanmak üzere olduğunu’ söyleyerek hava harekâtı izni istedi. Özel, harekâtı onayladı. Bu harekâtın kararı bu nedenle MGK onayı altında alınmıştır.

‘Olay karanlık değildi’

Olayın karanlık olmadığını söyleyen Gök, “Erdoğan, ‘Olay karanlık dehlizlerde kalmayacak’ dedi ama olay zaten karanlık değildi. Karanlık dehlizlerdeki bir meseleyi değil, çok net bir olayı tartışıyoruz. Uludere’nin kararı devletin en üst düzeyinde alınmıştır ve bugüne kadar üzerine gidilememesinin nedeni de budur” dedi.

O dönem komisyonun ulaştığı sonuçlara dair de bilgi veren Gök, “Meclis Araştırma Komisyonu’nda iktidar partisi milletvekilleri çoğunluktaydı. Dolayısıyla yaptığı çalışmalar tamamlanınca, AK Partili üyelerin oylarıyla ‘olayın kasıtlı olmadığı’ görüşü belirtilerek, herhangi bir işlem yapılmadan dosya kapatıldı. Ama bu komisyonda yer alan tüm muhalefet vekilleri olarak şerh düşerek bu görüşe katılmadığımızı ifade ettik” şeklinde konuştu.

İktidara gelmeleri durumunda yeniden bir araştırma komisyonu kurulmasını isteyeceklerinin belirten Gök, şunları dile getirdi:

Parlamentoda çoğunluğu aldığımızda Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep edeceğiz. Bu komisyonun ayrıntılı bir inceleme yapacağını şimdiden söyleyebilirim. Bağımsız yargı Türkiye’de tesis edildiğinde konunun üzerine gidileceğini de umuyoruz. Uludere Olayı’ndan sonra dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Meclis’te bir toplantı yaparak zaten yeni bir soruşturma açılmasına olanak verecek açıklamalarda bulunmuştu. O gün Fehman Hüseyin istihbaratının MİT’in bir üst düzey yetkilisi tarafından verildiğini söyledi. ‘Bu istihbaratı ben dahil herkes gördü’ dedi. Şahin’in bu açıklaması çok önemlidir. Bu üst düzey MİT yetkilisi bilinmiyor mu? CHP iktidarında bu konuyla hesaplaşılacaktır.

HABER MERKEZİ