Çin: Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunu işgali BM yardımlarını zorlaştırdı

Çin: Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunu işgali BM yardımlarını zorlaştırdı

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’yi işgal ederek buradaki suyu kestiğini ifade eden Çin’in BM Temsilcisi Geng Shuang, “Bu durum BM’nin bölgedeki insani çalışmalarını aksatarak büyük zorluklara neden oldu” dedi.


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Suriye’deki son durum tartışıldı. BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Viyana’da yapılan ve herhangi bir uzlaşının sağlanamadığı, 6. Suriye Anayasa Komitesi toplantısıyla ilgili konsey üyelerine bilgi verdi. Pedersen, büyük bir hayal kırıklığı yaşansa da hala umudunu kaybetmediğini belirtti.

Suriye’yle ilgili yapılan güvenlik konseyi toplantısına, 15 üye ülkenin temsilcisi dışında Suriye, Türkiye ve İran’ın da daimi temsilcileri katıldı.

Çin: Türkiye işgali durumu zorlaştırdı

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi Çin’in BM Daimi Temsilci yardımcısı Geng Shuang, Suriye’nin yabancı ülkelerin işgali yüzünden zor durumda olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

Türkiye, yasadışı işgal ettiği Suriye’nin kuzeydoğu bölgesindeki Alouk barajından, bölgeye sağlanan suyu defalarca kesti. Yüzbinlerce sivilin susuz kalmasına neden oldu. Bu durum, BM’nin bölgedeki insani yardım çalışmalarını aksatarak büyük zorluklara neden oldu. Çin, Türkiye’yi uluslararası insancıl hukuk da dahil olmak üzere uluslararası hukuka uymaya, sivilleri korumaya, altyapı operasyonlarını sürdürmeye ve BM’nin insani yardım erişimini garanti etmeye çağırıyor.

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, bu çağrıya “Uluslararası insan hakları hukukunu ve insani hukuku ihlal edenlerden ders alacak değiliz” şeklinde yanıt verdi.

İran: Yabancı askerler ülkeyi derhal terk etmeli

Güvenlik Konseyi’nde söz alan İran’ın BM Daimi Temsilcisi Majid Takht Ravanch’ın da hedefinde Suriye’deki yabancı askerler vardı. İran Daimi Temsilcisi, isim vermeden Suriye’deki Türkiye ve ABD’nin askeri varlığından duyduğu rahatsızlığı belirterek BM Güvenlik Konseyi’ni, Suriye’deki yabancı askeri unsurların işgalini sonlandırmak için göreve çağırdı.

HABER MERKEZİ