Colorado’daki yangında yüzlerce ev yandı

Colorado’daki yangında yüzlerce ev yandı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Colorado eyaletinde çıkan yangınlarda binlerce kişi tahliye edilirken yüzlerce ev yok oldu. Yangının büyümesinde eyalette yaşanan kuraklığın etkili olduğu belirtiliyor.

Eyaletin Boulder County adlı yerleşim biriminde etkili olan yangın nedeniyle geniş bir alanın etkilendiği bildirildi. Yangın bir alış veriş merkezi ile otellere de sıçradı.

euronews’te yer alan habere göre,  Boulder County polis yetkililerinden Joe Pelle, “Sagamore bölgesinde yaklaşık 370 evin yok olduğunu biliyoruz. Old Town Superior’da 210 ev yanma tehlikesi ile karşı karşıya” dedi.

Joe Pelle ayrıca, bölgede bir alış veriş kompleksinin yandığını, alevlerin aynı bölgedeki Element Hotel’i de sardığını dile getirdi.

Pelle, yangının büyüklüğü nedeniyle ölü ve yaralı olmasının kendilerini şaşırtmayacağını ifade etti.

Yerel basın, bölgedeki bir hastanede şu an için en az 6 kişinin yanık tedavisi gördüğünü aktardı.

ABD televizyonlarına yansıyan görüntülerde itfaiye erleri yangınları söndürmeye çalışıyor, ancak rüzgarın da etkisiyle yangının etraftaki ağaçlara ve kuru çalılıklara doğru yayıldığı görülüyor.

Yangının çıkış nedeni bilinmiyor ancak eyalette tarihi bir kuraklık yaşanıyor. Şiddetli rüzgarın elektrik hatlarını devirmesiyle yangının başladığı düşünülüyor.

Bölgedeki 20 bin nüfuslu Louisville kasabası ile 13 bin nüfuslu Superior sakinlerine evlerini terk etmeleri uyarısı yapıldı.

Eyalette kuraklık hakim

Colorado da, özellikle ülkenin batısındaki diğer eyaletler gibi, uzun yıllardır süren bir kuraklığın pençesinde.

Bilim insanları, fosil yakıt gibi insan faaliyetlerinden kaynaklanan ısınmanın, hava modellerini değiştirdiğini söylüyor.

AFP’nin aktardığına göre California Üniversitesi’nden meteorolog Daniel Swain, bu yangınların aralık ayında yaşanmasını “inanması zor” olarak niteledi.

HABER MERKEZİ