‘Çözüm için parlamentoyu işaret edenler tezkereye hayır demeli’

‘Çözüm için parlamentoyu işaret edenler tezkereye hayır demeli’

Sınır ötesi tezkere konusunda muhalefete seslenen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Kürt sorununun çözüm yerini parlamento olarak görenler, tezkereye hayır demelidir. Kaybetmekte olan iktidarın değirmenine su taşımayın. Muhalefete hayır demek için bir fırsat daha tanıdık” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Meclis grup toplantısında konuştu. HDP grubuna mağdur edilen Evim Mağdurları da katıldı. Konuşmasına Evim Mağdurlarının yaşadıkları sorunları anlatarak başlayan Buldan, HDP olarak konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan’a verilen 30 yıl hapis cezasını hatırlatan Buldan, “Bu ceza Ayşe Gökkan’dan intikam alma çabasıdır. Karar hukuki değil siyasidir. Bu hukuksuz cezayı kadınlar olarak tanımıyoruz, tanımayacağız” dedi.

‘İktidarın gidiş tezkeresi olacak’

Halkın gündeminin yoksulluk, işsizlik ve geçim derdi olduğunu, iktidarın gündeminin ise savaş tezkereleri olduğunu belirten Buldan, şunları dile getirdi:

Her yıl tezkerenin süresini bir yıl uzatan iktidar, bu kez süreyi 2 yıl uzatmak istiyor. Demek ki iktidar, bir yıl sonra AKP grubunun kalıp kalmayacağından ve meclisi toplayamayacağından endişe ettiği için süreyi 2 yıl uzatarak tezkereyi garanti altına almaya çalışmaktadır. Bu tezkere iktidarın aynı zamanda gidiş tezkeresidir.

2023’e kadar parlamentoyu savaş siyasetinin ipoteği altına almaya çalışan tezkerenin adını doğru koyalım: Bu tezkere içeride ve dışarıda çözümsüzlük tezkeresidir. Bu tezkere Kürt düşmanlığı tezkeresidir. Suç örgütleri; ÖSO’ya, IŞİD’e, El Nusra’ya nefes aldırma tezkeresidir. Bu tezkere, toplumsal desteğini her geçen gün kaybeden AKP iktidarının seçim kampanyasıdır.

Tezkere, çiftçinin mazotuna yeni zamlar demektir. Elektriğe, gaza, akaryakıta yeni zamlar demektir. Halkın sofrasındaki ekmeğin, zeytinin çalınması demektir. Öğrencinin cep harçlığından daha da kısılması demektir.

Tezkere daha fazla yolsuzluk, daha fazla yoksulluk ve işsizlik demektir.

‘Muhalefete fırsat tanıdık’

Büyük bir barış ittifakına ihtiyaç olduğunu belirten Buldan, tezkere konusunda muhalefete de çağrıda bulundu. Buldan, “Buradan siyasal muhalefete de seslenmek istiyorum. İktidarın Suriye tezkeresiyle Türkiye’yi yeni maceralara sürükleme ve kendi koltuğunu sağlamlaştırma gayretlerine destek olmayın. Kaybetmekte olan iktidarın değirmenine su taşımayın. Kürt sorununun çözüm yerini parlamento olarak görenler tezkere hayır demelidir. Muhalefete hayır oyu vermek için bir fırsat daha tanıdık” şeklinde konuştu.

‘Rehine politikasını sürdürme kararlılığıdır’

Osman Kavala’nın serbest bırakılması için çağrı yapan 10 ülkenin büyükelçinin iktidar tarafından hedef yapılasına da tepki gösteren Buldan, şunları ifade etti:

AKP Genel Başkanının, 10 büyükelçiyi hedefine alması Türkiye’deki yönetim sisteminin hukuk devleti olmaktan çıktığının en son örneğidir. Bu sözler aynı zamanda evrensel hukuk düzenine bir karşı çıkıştır. Siyasi iktidarın hukuk sistemi içerisinde kalamayacağının, keyfi yönetim anlayışını ve rehine politikasını sürdürme kararlılığının açık ikrarıdır.

‘Birlikte yönetmeye talibiz’

Ülke yönetiminde yer almaya aday olduklarını söyleyen Buldan, “Bu ülkenin halklarının ihtiyacı olan barışı, demokrasiyi, adaleti ve eşitliği tesis etmek için ülke yönetiminde yer almaya adayız. Birlikte kazanmak için birlikte yönetmeye talibiz” dedi.

HABER MERKEZİ