Çözüm süreci görüşmeleri HDP için kapatılma gerekçesi yapıldı

Çözüm süreci görüşmeleri HDP için kapatılma gerekçesi yapıldı

HDP’nin kapatılması davasına ilişkin tebliğ edilen mütalaada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bilgisi dahilinde İmralı’da gerçekleştirilen çözüm süreci görüşmeleri kapatma gerekçesi olarak sunuldu.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemi ile açılan davada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in esas hakkındaki görüşü dün partiye iletilmişti. 41 sayfadan oluşan mütalaanın detayları belli olmaya başladı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Berivan Altan ve Zemo Ağgöz’ün haberine göre mütalaada HDP’nin PKK’yi kınayan hiçbir açıklamasının olmayışı “örgütle organik bir bağ içinde olunduğu” şeklinde yorumlandı.

Çözüm süreci görüşmeleri kapatma gerekçesi

HDP’nin ön savunmasındaki itirazlar ile ilgili mütalaada şunlar yer aldı: “Yapılan açıklamaları siyasi mesaj olarak nitelendirmek davayı hukuk zemininden kopararak siyaset zeminine çekme gayreti olarak değerlendirilmiştir.”

HDP’nin çözüm süreci ve İmralı görüşmelerinin kapatma gerekçesi yapılmasının hem 5551 sayılı yasaya hem de evrensel hukuk ilkelerine aykırı olduğuna dair ön savunmada yer alan itirazına dair mütalaada, “İmralı görüşmeleri davalı parti ile terör örgütü ve lideri arasındaki organik bağın ve vesayet ilişkisinin gözler önüne serilmesi bakımından başsavcılığımızca değerli bulunmuştur” denildi.

İtirafçı ifadeleri yer aldı

Mütalaanın değerlendirme kısmında “Parti başkanı ve diğer organları oluşturan kişilerin söylem ve eylemlerinin kendi kişisel görüş ve iradeleri olduğu belirtilmedikçe ve bunlar parti tarafından reddedilmedikçe parti adına yapıldığı ve partiyi bağlayacağı şüphesizdir” ifadelerine yer verildi.

Aynı mütalaada, parti yetkililerince, söylemlerin kendi kişisel görüşleri olduğunu açıklamaları halinde de siyasi partiyi sorumluluktan kurtaramayacağı ifade edildi.

Deliller arasında gösterilen itirafçı beyanlarında çözüm sürecinde devlet gözetiminde yapılan İmralı heyeti üyesi milletvekillerinin Kandil ziyaretleri de yer aldı.

Sonuç ve istem

Mütalaada, “Yargıtay, AYM ve AİHM kararları karşısında davalı partinin eylemlerini ‘devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, insan haklarına aykırı’ bulunmuş” denildi.

HDP’nin PKK/KCK ile organik bir bağı bulunduğu iddia edilerek kapatılmasının demokratik toplum gereğine uygun olduğu ileri sürüldü.

Mütalaada, HDP’nin ön savunmasında belirtiği itirazların reddi, temelli kapatılması ve siyasi yasak istenilen isimlere dair beş yıl süreyle yasak getirilmesi istendi.

 

HABER MERKEZİ