Cumartesi Anneleri: Hukuksuzluklara son verin

Cumartesi Anneleri: Hukuksuzluklara son verin

Cumartesi Anneleri 700’nci haftadan kapatılan Galatasaray Meydanı’nın açılması için iktidara seslendi.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılmasını talep etmek amacıyla her hafta düzenledikleri eylemlerinin 861’incisini Corona virüsü (Covid-19) salgını gerekçesiyle online olarak gerçekleştirdi.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta İstanbul Taksim’de bulunan Galatasaray Meydanı’nda toplanan Cumartesi Anneleri’ne 25 Ağustos 2018’de polisler tarafından biber gazı ve plastik mermiyle müdahale edilmişti.

700’üncü haftasına denk gelen müdahalenin ardından meydan polis bariyerleriyle çevrilerek, abluka altına alınmıştı. 161 haftadır Cumartesi Anneleri’ne yasak olan meydandaki abluka 21 Eylül gecesi kaldırılmıştı.

Ancak gece saatlerinde meydan bir kez daha polisler tarafından bariyerlerle kapatıldı. Zıhrlı midibüslerin getirildiği meydanda polisler de nöbete başladı.

Hukuksuzluğa son verin çağrısı

Cumartesi anneleri tarafından yapılan açıklamada, hukuksuzluğa son verilmesi gerektiği vurgulanarak, “Ne kayıplarımızdan ne de Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” denilerek, ”861 haftadır uluslararası hukukta insanlığa karşı suç olarak tanımlanan gözaltında kaybetme suçuna, bu suçun işlenmesine imkan yaratan cezasızlık politikalarına ve gizlenmeye çalışılan gerçeklere dikkat çekmeye çalışıyoruz. Çünkü, Türkiye’de yüzlerce insan gözaltında kaybedilmesine rağmen bu suç yok sayıldı ve derin bir suskunlukla karşılandı. Gözaltında kaybetmeler adalet sistemi eliyle cezasız bırakıldı. Hakikatin açığa çıkartılması ve adaletin sağlanmasına yönelik politikalar hayata geçirilmedi. Aksine AİHM’in de işaret ettiği gibi Türkiye’de cezasızlık, bilinçli ve sistemli bir devlet politikası olarak uygulandı” ifadeleri kullanıldı.

Anayasal haklarını kullandıklarını belirten Cumartesi Anneleri, iktidara seslenerek, şöyle devam etti:

”Cumartesi Anneleri son olarak şöyle devam etti: “Cumartesi Anneleri’ne ‘Sorununuz kabinemizin sorunudur’ diyen iktidar sahiplerine sesleniyoruz: Barışçıl toplanma hakkı Anayasa’nın ve uluslararası sözleşmelerin güvencesindedir. Toplanma yerini seçmek ise bu hakkın ayrılmaz bir parçasıdır. Çeyrek asır içinde geleneksel hale gelmiş Cumartesi Anneleri’nin buluşma mekanı Galatasaray’dan ağır silahlarınızı, bariyerlerinizi çekin. İşgal ettiğiniz Galatasaray Meydanı’ndan çekilin. Halka karşı meydanları işgal eden, karakola çeviren yöneticiler olmaktan vazgeçin. Biz kayıplarımızdan, hakikat ve adalet talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz. 162 haftadır bize yasakladığınız kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz. Salgın koşulları elverdiğinde Galatasaray’a çıkacağız. Bize yaşattığınız zulmü tarihe not düşmeye devam edeceğiz.”


HABER MERKEZİ