Cumartesi annesi Hanife Yıldız: Oğlumun mezar hakkını elinde aldılar

Cumartesi annesi Hanife Yıldız: Oğlumun mezar hakkını elinde aldılar

Gözaltında kaybettirilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız, adaletsizlik nedeniyle Galatasaray Meydanı’nı mesken tuttuğunu belirterek, “Ben 19 yaşındaki oğlumu canlı olarak teslim ettim. Beni bir parça kemiğe mecbur ettiler” dedi.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin bulunup cezalandırılması talebiyle başlattıkları eylemin 882’nci haftasında da bir araya geldi.

Sosyal medyada online olarak düzenlenen eylemde, 23 Şubat 1995 yılında İzmir’de gözaltında kaybedilen 19 yaşındaki Murat Yıldız’ın akıbeti soruldu.

İlk olarak söz alan Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız “Beni buraya rüzgar atmadı. Beni buraya adaletsizlik attı. Ben 19 yaşındaki oğlumu canlı olarak teslim ettim. Beni bir parça kemiğe mecbur ettiler” dedi.

Cumhuriyet savcılarına seslenen anne Yıldız, “Benim oğlumu kaybedenler belli. Benim oğlumun yaşam ve mezar hakkını elinden aldılar. Bu vicdansızlıktır. Meydanımıza karakol kurdular. Bu pandemi biterse biz o meydanda yine onların karşısında olacağız. Oğlumun hesabını sormaya devam edeceğim” şeklinde konuştu.

Polislere sadece para cezası 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri de Murat Yıldız’ın 1995 yılında annesi ve avukatıyla birlikte ifade için karakola gittiğini hatırlattı.

Yoleri, “Murat’ın İstanbul’a götürülürken feribottan atlayarak kaçtığı” söylendiğini anımsattı. Anne Yıldız’ın Cumhuriyet Savcılığına başvurarak oğlunun bulunmasını istediğini söyleyen Yoleri, “Yıllarca savcılık tarafından dava dosyasının açıldığını sandı fakat sadece 2 polis memuru hakkında bir dava açılmıştı. O dava da ‘görevi ihmal’ suçlamasıyla açılmış para cezası verilerek kapatılmıştı” diye belirtti.

Hukuki mücadelesi

2015 yılında savcılık dosyasındaki gelişmeleri öğrenebilmek için anne Yıldız’ın başvuru yaptığını belirten Yoleri şunları söyledi:

“2015 yılında Murat’ın bulunması için yine bir başvuru yapıldı. Ancak etkili ve etkin bir soruşturma yürütülmedi. 2 yıl sonra dosyaya takipsizlik kararı verildi. Karara itiraz ve Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurularda sonuç alınamadı. 27 yıldır Murat’ı aramaktan, onun akıbetini öğrenme çabasından annesi vazgeçmedi. Murat’ı bulana kadar bu mücadele devam edecek.

Devlet yükümlü

Basın metnini Murat Yıldız’ın kuzeni Ezgi Yıldız okudu. “Yaşama hakkının varlık nedeni, insanı doğal olmayan ölüme karşı korumaktır” diyen Yıldız, devletin doğal olmayan her ölüm olayını araştırmakla yükümlü olduğunu vurguladı.

HABER MERKEZİ