Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Öcalan ile ilgili açıklamalarına yanıt: ‘Bıraksınlar da kendisi konuşsun’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Öcalan ile ilgili açıklamalarına yanıt: ‘Bıraksınlar da kendisi konuşsun’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın PKK Lideri  Öcalan üzerinden Selahattin Demirtaş mesajları paylaşmaya devam etmesi üzerine Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ve DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’den açıklama geldi. Mehmet Öcalan, “Bıraksınlar da kendisi konuşsun, Öcalan kendi görüşlerini açıklayabilir” dedi. Aydeniz de, “Öcalan dışında kim konuşursa konuşsun, bu halkta bir karşılığı olmayacaktır” ifadelerini kullandı. Bu arada Öcalan’ın avukatları da müvekkilleriyle görüşme talebiyle yeniden başvuruda bulundu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün akşam saatlerinde katıldığı bir televizyon programında bir kez daha İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan ve 10 aydır kendisinden haber alınamayan PKK Lideri Abdullah Öcalan’a dair konuştu. Erdoğan, 12 Ocak’taki grup toplantısında yaptığı “Edirne’deki en büyük hesabı İmralı’dakine verecek” sözlerinin hatırlatılması üzerine, “Onu aslında Abdullah Öcalan’a sormak lazım. Öcalan’ın Demirtaş’ın oradan vermiş olduğu mesajlardan rahatsız olduğu ortada bir gerçek” dedi. Erdoğan, “Öcalan, Demirtaş’ın açıklamalarından rahatsız’ demiştiniz böyle bir bilgi mi var?” sorusunu ise “Var ki söylüyorum” şeklinde yanıtladı. Erdoğan’ın, tüm başvurulara rağmen avukat ve ailesiyle görüştürülmeyen Öcalan’a dair sözleri tepkilere neden oldu.

‘Doğru olanı birinci ağızdan dinlememiz gerekiyor’

Konuya dair Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Erdoğan’ın erken seçim kapsamında bu sözleri sarf ettiği ve kafa karışıklığı yaratmak istediğini belirtti.  Aydeniz, sorunların çözüm yerinin İmralı olduğunun hem iktidar hem muhalefet hem de Türkiye toplumunun bildiğine işaret ederek, “Erdoğan’ın bundan kaynaklı döne dolaşa sürekli İmralı’yı işaret etmesi tamda bundan dolayıdır” dedi .

Aydeniz, Erdoğan’ın erken seçim hazırlıkları kapsamında İmralı’yı sık sık dile getirerek, Kürt halkı arasında bir çelişki yaratmak istediğini belirtti. Saliha Aydeniz, “Öcalan haricinde kim konuşursa konuşsun, bu halkta bir karşılığı olmayacaktır. Dolayısıyla doğru olanı birinci ağızdan dinlememiz gerekiyor” diye konuştu.

 ‘Her yönüyle iletişimimiz kesilmiştir’

Erdoğan’ın Öcalan üzerinden siyaset yaptığını belirten kardeşi Mehmet Öcalan, “Adına konuşacaklarına, Öcalan kendi görüşlerini açıklayabilir” dedi. MA’ya konuşan Mehmet Öcalan,  bir an önce aile ve avukat görüşünün sağlanmasını isteyerek, şunları söyledi:

 “Aile olarak görüşme istiyoruz. Bu bizim en yasal, en demokratik hakkımızdır. Hukuksal anlamda da bir an önce avukatların gitmesini talep ediyoruz. Önceliğimiz avukatların görüşmesidir. Hukuksal anlamda Abdullah Öcalan’ın hakkı ayaklar altına alınmıştır. Biz gidersek, aile görüşü insani bir görüştür. Ama avukatlar giderse hukuksal anlamda, yasalar çerçevesinde onun düşüncesinin gelip halka açıklamaları, duyurmaları daha sağlıklı olabilir.”

Avukatlardan başvuru

Öcalan’ın avukatları Newroz Uysal, Mazlum Dinç, Serbay Köklü ve İbrahim Bilmez, müvekkilleriyle görüşme talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne yeni bir başvuruda bulundu.

Avukatlar, müvekkilleri Öcalan’la görüşmek için haftada iki kere olmak üzere yaptığı başvurulara olumlu ya da olumsuz bir yanıtın verilmemesi nedeniyle 22 Kasım 2021’de Bursa Ceza İnfaz Hakimliği’ne “derhal görüşme” başvurusunda bulunmuştu. Hakimlik, görüşmeye engel olarak Öcalan hakkında 12 Ekim 2021’de 6 aylık görüş yasağının, 18 Ağustos’ta da 3 aylık aile görüş yasağının verildiği kararını gerekçe göstererek, başvuruyu ret etmişti. Ancak yasağa gerekçe gösterilen kararlara dair avukatlara da bilgi verilmediği bildirilmişti.

En son 25 Mart’ta telefon görüşmesi yapılmıştı

Öcalan’ın avukatlarından Rezan Sarıca ve Nevroz Uysal, müvekkilleriyle 8 yıl aradan sonra en son 2-22 Mayıs, 12-18 Haziran ve 7 Ağustos 2019 tarihlerinde görüşebilmişti. Öcalan, telefonla görüş hakkından ise, ilk kez 27 Nisan 2020 tarihinde yararlanmıştı. Öcalan, kamuoyunda kendisine dair büyüyen kaygılar üzerine geçtiğimiz 25 Mart’ta kardeşi Mehmet Öcalan’la yine telefonla görüştürülmüştü. Mehmet Öcalan, bu görüşmenin yarıda kesildiğini duyurmuştu.

HABER MERKEZİ