Dedeoğulları’nın korunmasında Valilik ve Kaymakamlık ihmali

Dedeoğulları’nın korunmasında Valilik ve Kaymakamlık ihmali

Konya’da ırkçı saldırıda katledilen Dedeoğulları ailesine yönelik 12 Mayıs’ta yapılan ırkçı saldırının ardından soruşturmayı yürüten savcılık tarafından verilen koruma kararına ilişkin Valilik ve Kaymakamlığa herhangi bir müracaat yapılmadığı ortaya çıktı.

Konya’nın Meram ilçesinde 30 Temmuz’da ırkçı saldırı sonucu katledilen 7 kişilik Dedeoğulları ailesiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

12 Mayıs’ta yaşanan ırkçı saldırı ardından Dedeoğulları ailesi hakkında verilen koruma kararına ilişkin soruşturmayı yürüten Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Valilik ve Kaymakamlığı ailenin korunmasına dair bir talepte bulunmadığı ortaya çıktı.

Valilikte kayıt yok

Dosya avukatı Abdurrahman Karabulut, Konya Valiliği ve Meram Kaymakamlığı’nda savcılık tarafından Dedeoğulları ailesine 12 Mayıs’ta gerçekleşen saldırı ardından koruma talepli müracaat olup, olmadığına dair bilgi istedi. Konya Valiliği ve Meram Kaymakamlığı savcılık tarafından Dedeoğulları ailesine yönelik herhangi bir koruma talepli müracaat yapılmadığı belirtildi.

Konya Valiliği tarafından verilen cevapta şöyle denildi:

“Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2021/25879 soruşturma numaralı dosyası üzerinden devam eden soruşturma işlemlerine dair 12 Mayıs 2021 tarihinde meydana gelen olay sonrası maktuller lehine koruma tedbirlerinin alınması hususunda bildirim yapılıp, yapılmadığına ilişkin ilgili dilekçe incelenmiş olup, Valiliğimiz kayıtlarının tetkikinde herhangi bir talebe rastlanılmamıştır.”

Kaymakamlık: Koruma talep edilmedi

Meram Kaymakamlığı da benzer bir yanıt verdi. Kaymakamlık tarafından gönderilen cevapta şu ifadeler yer aldı: “Bilgi talep eden Abdurrahman Karabulut tarafından 12 Mayıs 2021 tarihinde meydana gelen olay sonrasında veya vekil tayin edildiği 7 Haziran 2021 tarihinden sonra, Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan ve İl Emniyet Müdürlüğü’nden maktuller lehine koruma tedbiri talep edildiğine dair belge kaydına rastlanılmamıştır.”

Avukat: Hesap vereceksiniz

Gelen cevapları sosyal medya hesabından duyuran avukat Abdurrahman Karabulut, “Konya valiliği ve meram kaymakamlığına, müvekkillerim için savcılığa yaptığımız koruma talebine ilişkin bir müracaat olup olmadığını sorduk. Gelen cevap; savcılığın, bir koruma talebinin olmadığı iletildi. Katliamın sorumlusu soruşturmayı yürüten savcılıktır. Hesap vereceksiniz” sözleriyle tepki gösterdi.

Dedeoğulları’na yönelik yapılan ırkçı katliam sonrasında savcılık tarafından hem saldırıyı gerçekleştirenler hem de maktul aile hakkında koruma kararı verdiği ortaya çıkmıştı. Dedeoğulları’nın avukatı Karabulut’ta ailenin korunması için birçok kez savcılığa dilekçe verdiğini açıklamıştı.

HABER MERKEZİ