Deklarasyonu değerlendiren aydınlar: HDP muhalefete ışık tutuyor

Deklarasyonu değerlendiren aydınlar: HDP muhalefete ışık tutuyor

HDP’nin 11 maddelik deklarasyon ile yeni bir yol sunduğunu belirten aydın ve yazarlar, deklarasyonun sorunların çözümü için muhalefete ışık tuttuğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), ülkenin temel sorunlarına dair çözüm önerilerini içeren 11 ilkeden oluşan “Demokrasiye, Adalete, Barışa Çağrı Deklarasyonu” tartışılmaya devam ediyor.

Deklarasyonu Mezopotamya Ajansı’na değerlendiren aydın ve yazarlar, erken seçim ve Kürt sorununda muhataplık tartışmalarının öne çıktığı bu dönemde yapılan çağrıyı olumlu bulduklarını kaydetti.

Yeni bir yol

T24 yazarı Murat Sabuncu: Deklarasyon aynı zamanda bir “seçim bildirgesi” gibi okunabilir. Üç önemli hususun altı çizilebilir. HDP seçimde tartışılacak isim yerine ilkeyi öne çıkarıyor. “Güçlendirilmiş parlamenter sistem” vurgusu yapıyor. Demokrasi ittifakı için yeni bir yol öneriliyor. Bu yolun içinde gençler, kadınlar, emekçiler ve herkes var. “Herkesle birlikte parlamenter sistemi kuracağız” deniliyor. Ayrıca Kürt sorununun demokratik çözümü için Meclis’e işaret ediliyor. Toplumun geleceği için ön ayak ve odağın Meclis olduğu işaretinde bulunuyor. Kürtlerin üzerindeki baskıya rağmen Meclis’i ana alan olarak tarif etmesi, demokratik çözümden yana tavrı ve Meclis’i önemsemesini çok önemli gördüm. Millet İttifakı ve diğer tüm partilerin HDP’nin uzattığı bu elden başını çevirmemesi lazım. HDP’nin uzattığı el, demokrasiye inanan herkese uzatılan bir el.

‘CHP’ye cesaret verilmeli’

Eski Anavatan Partisi Milletvekili Abdulbaki Erdoğmuş: Deklarasyonu olumlu buluyorum. Demokrasi ittifakına dair ilkesel tutumu destekliyorum. HDP’nin 3’üncü yol stratejisinden yanayım. HDP çözüm konusunda CHP’ye cesaret vermeli. HDP açıkça şunu ifade etmeli, Meclis’te bu sorunun çözümü için üzerimize düşeni yapmaya hazırız demeli. Bu işin muhatapları da göz ardı edilmemeli açıklaması aslında sonraki konu ve gündemlerdir.

‘HDP el uzatıyor’

Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz: Deklarasyonun başlığındaki adalet, barış ve demokrasi kavramları tesadüf değil, bilinçli bir politik aklın ürünü. Olası bir seçimde parti seçmeninin kafasındaki soru ve kaygılara deklarasyonla cevap verilmiş oldu. Millet İttifakı’na ve diğer partilere bir el uzatıyorlar. HDP, Türkiye’de eğer yeni bir geçiş süreci yaşanacaksa sırasıyla ‘adalet, demokrasi ve barış inşa edilmeli’ diyor. Bu noktadan sonra muhalefet partilerinin, özellikle Millet İttifakı’nın bu önerilere ne kadar yer ve alan açacağı durumu doğuyor. Yer açmayıp kapıları kapatırlarsa, seçimin faturası da ona ait olur. Deklarasyon muhalefet partililerinin ya da Millet İttifakı’nın yürümek istediği yola ışık tutuyor.

‘HDP sorumluluk aldı’

Yazar Ender İmrek: Deklarasyon son günlerde yapılan tartışmalara bir cevap oldu. HDP, sorunu doğru okudu ve deklarasyonu sadece seçimlere dönük hazırlamadı. Var olan yönetimin halkın sırtından defedilmesi gerektiği düşüncesi konusunda sorumluluk aldıklarını ve alacaklarını izah ettiklerini görüyorum. Millet İttifakı ve diğer tüm çevrelerin HDP’yi dar bir alana sıkıştırmayacakları deklarasyon sonrası anlaşılmış oldu. Bu iktidardan kurtulmanın alternatifi olarak önümüze aslında programlı ve çıkış yolu sunuyor.