DENİZ POYRAZ DAVASI- Buldan: Arkasındaki güçler ortaya çıkarılmalı

DENİZ POYRAZ DAVASI- Buldan: Arkasındaki güçler ortaya çıkarılmalı

HDP İzmir İl Örgütü’nü silahla basarak parti çalışanı Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer’in yargılandığı dava öncesinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Katilin arkasındaki güçler yargılanmadığı sürece ve onlar hesap vermediği sürece bu iş bitmeyecek. Hesap verecekler” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü’ne yönelik silahlı saldırı yapan ve Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın duruşması bugün Bayraklı’da bulunan İzmir 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Duruşma öncesinde Türkiye’nin dört bir yanından çok sayıda kişi İzmir Adliyesi önüne gelerek, davaya destek verdi. İzmir Adliyesi’nde görülecek duruşma öncesinde kitlesel açıklama yapıldı. Açıklamaya Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Esengül Demir, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Poyraz’ın annesi Fehime, babası Adullilah Poyraz, ‘HDP milletvekili, MYK üyeleri, SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, SODAP Sözcüsü Sevtap Akdağ, SKM Genel Sözcüsü Çiçek Otlu, EMEP, Halkevleri, DİSK, TÖP, Alevi Bektaşi Dernekleri, Kadınlar Birlikte Güçlü, Barış Anneleri Meclisi, sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri temsilcileri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP milletvekilleri, Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekilleri, Danimarka Parlamentosu’ndan milletvekilleri Lars Aslan Rasmussen, Soren Sondergaard, Eğitim Sen Eş Genel Başkanı Nejla Kurul, 29 ilin baro başkanları, Barış Anneleri, çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

“Katliam ve saldırılara karşı omuz omuza. Faşizm yenilecek, biz kazanacağız” pankartının açıldığı açıklamada “Deniz Poyraz isyanımızdır”, “Erkek devlet adaletine karşı feminist savunmaya” ve “Faşizme karşı omuz omuza” dövizleri taşındı. Açıklamada sık sık “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “Jin, jiyan, azadi”, “Katıl devlet hesap verecek” ve “Şehid namirin” sloganları atıldı.

‘Birlikte yaşama kurşun sıkıldı’

Adliye önünde açıklamalarda bulunan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Deniz’e sıkılan kurşun barış umudunu ve demokrasiye sıkılmıştır” dedi. Katliamın arkasındaki güçlerin aylardır ortaya çıkarılmadığını vurgulayan Buldan, “O gün Deniz’i katlederken büyük bir kaos planladılar. Bu ülkenin barışına aynı zamanda kurşun sıktılar. Deniz’e sıkılan kurşun elbette ki bu ülkede birlikte yaşam umuduna sıkılan kurşundur. Deniz’e sıkılan kurşun aynı zamanda barış umutlarına ve demokrasiye sıkılan kurşun. Bu kurşunu sıkmak için katili partimize gönderenler bir kaosun peşindeydiler. Ama Türkiye halkları bu kaosun yaşanmasına izin vermedi. Bu kaosu elinin tersiyle ittiği gibi ülkede milyonlar Deniz oldu. Türkiye’de milyonlar denize sahip çıktı” dedi.

‘Arkasındaki güçler ortaya çıkarılmadıkça…’

Katliamın iktidarın dilinden bağımsız olmadığına dikkati çeken Buldan, “Deniz’in katillerinin arkasındaki güçler ortaya çıkmadığı sürece bu ülkede ne yazık ki cinayetler devam edecek gibi görünüyor. Dün bu saldırının bir benzeri İstanbul Bahçelievler ilçe örgütümüze bir kez daha denendi, ama başarılı olmadı. Bu atmosferi yaratanlar şunu bilsin ki; Türkiye halkları sizin faşizminize, ırkçılığınıza, sizin insanları birbirine düşürmenize asla izin vermeyecek. Bugün İzmir Adliyesi’nde bir katil yargılanacak. Ancak bu katilin arkasındaki güçler yargılanmadığı sürece ve onlar hesap vermediği sürece bu iş bitmeyecek” diye belirti.

‘Adaletten vazgeçmeyeceğiz’

Onur Gencer’in Minbiç’te eğitim aldığını aktaran Buldan şunlara dikkat çekti:

Bu katil İzmir Emniyet Müdürlüğü’nü 27 kez aramasına rağmen kiminle görüştüğünü, kimlerle görüştürüldüğünü halen açığa çıkarmayan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Emniyet müdürlüğünde kimlerle görüştü bunu sorgulayacağız. Olayın üzerinden 7 ay geçti. Bu 7 ay süreç içinde katilden başka hiç kimse tespit edilmedi. Denizimize söz veriyoruz, Deniz yoldaşım yattığın yerde gözün arkada kalmasın. Daha senin kanın kurumadan Bahçelievler’de saldırı girişiminde bulunanlara sesleniyoruz Deniz’in katilleri hesap verecek, yönlendirenler hesap verecek, arkasındaki güçler bu ülkeye, kadınlara ve partimize hesap verecek. Biz bu ülkeye barışın, demokrasinin, adaletin gelmesi için büyük çabalar sarf ederken bu ülkede kaos yaratmaya çalışanlar, savaş yanlısı olanlar bilsin ki asla demokratik yönetimlerden ve hukuktan, adaletten vazgeçmeyeceğiz.

Buldan’ın ardından siyasi parti temsilcileri de yaptıkları konuşmalarda cinayetin tüm yönleriyle açığa çıkarılmasını ve sorumluların hesap vermesini istedi.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Mezopotamya Ajansı, Jinnews