Denizli’de kadınlardan Safiye Gülkaya’nın öldürülmesine tepki: ‘Faillere cesareti veren yetkililerdir’

Denizli’de kadınlardan Safiye Gülkaya’nın öldürülmesine tepki: ‘Faillere cesareti veren yetkililerdir’

 Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, Denizli’nin Pamukkale ilçesinde Safiye Gülkaya’nın katledilmesini protesto ederek, “Faillere bu cesareti veren de yine önleyici olmayan politikalarıyla, yetkililerdir” dedi.

Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, Pamukkale ilçesi Anafartalar Mahallesi’nde sabah saatlerinde Cafer Gülkaya tarafından öldürülen Safiye Gülkaya için Candoğan Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Safiye Gülkaya isyanımızdır” pankartı açıldı. Açıklamayı kadınlar adına Elif Kavili okudu.

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine tepki

2022 yılının ilk haftasında kadın cinayetleri ile dünyanın dört bir tarafında karşı karşıya olduklarını söyleyen Kavili, “2021 yılında 280 kadın cinayeti, 217 şüpheli kadın ölümü raporu ile yine gördük ki, 2011 yılından bu yana kadın ölümleri sürekli artış göstermekte. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Nisan ayında yaptığı açıklamada ‘İstanbul Sözleşmesi feshedildikten sonra kadın cinayetleri azaldı’ söylemi koca bir yalandır. Bu sözler ‘seni öldürürsem iki ay yatar çıkarım’ diyen katillere verilmiş bir mükafattır” dedi.

‘Şüpheli bırakılan kadın cinayetleri için etkin soruşturma yok’

Şüpheli kadın ölümlerinin arttığını ve kadın katliamının artık meşrulaştıramayacağının farkında olan faillerin, bu katliamların üstünü kapatmaya çalıştığını ifade eden Kavili, şunlara dikkat çekti:

“Şüpheli bırakılan kadın cinayetleri ile ilgili etkin bir soruşturma ve kovuşturma süreci yürütülmüyor. Her şüpheli kadın ölümüne ‘Ne oldu’ diye sormaya devam edeceğiz. Hiçbir kadın cinayetinin şüpheli bırakılmasına izin vermeye niyetimiz yok. Yetkililer görevlerini yerine getirsin, şüpheli kadın ölümlerindeki gerçekliği açığa çıkarsın. Erkek şiddeti artık sadece kadınları değil, kadınların ölümüne karşı koyanları da hedef almış durumda. Faillere bu cesareti veren de yine önleyici olmayan politikalarıyla, yetkililerdir. Kadınları korumayan, failleri cesaretlendiren politikalar yürüten her bir yetkili için de mücadelemiz sürecek. Kadınlara değil, katil erkeklere, tecavüzcülere, tacizcilere, çocuk istismarcılarına gereken ceza verilene dek yaşamın her alanında mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz.”

HABER MERKEZİ