Dersim’de yaban domuzları için av izni verilmesi Meclis’e taşındı

Dersim’de yaban domuzları için av izni verilmesi Meclis’e taşındı

HDP’li Alican Ünlü, Dersim’de yaban domuzları için av izni verilmesini Meclis  gündemine taşıdı. Ünlü, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, “Bakanlığınız, spor ve av turizmi adı altında canlıların öldürülmesini sadece bir gelir kalemi olarak mı görmektedir ” diye sordu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şubesi, “popülasyon kontrolü” adı altında 80 yaban domuzu kotası koyarak başvuru yapan avcılara 4 günlük sürek avı izni verdi. Yasal izinlerin alınmasının ardından domuz avı için bölgeye yurt içi ve dışından 12 kişilik avcı grubu geldi. Öğretmenevi’ne yerleştirilen avcıları protesto edildi.

HDP Dersim Milletvekili Alican Ünlü de konuya ilişkin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Ünlü, önergesinde şunları dile getirdi:

“Özellikle son yıllarda Dersim’de ‘av turizmi’ adı altıda dağ keçilerine ve yaban hayvanlarına, restorasyon ve düzenleme adı altında inanç mekanlarına, yatırım adı altında da doğasına, yani bir bütün olarak Dersim kültürüne yönelik sistematik bir saldırı politikası gerçekleştirilmektedir. Nasıl ki kaçak avcılıkla hayvanların katledilmesi kabul edilemez ise aynı şekilde bakanlığın ‘av turizmi’ adı altında ihale açması ve bunu ‘popülasyon kontrolü’ ile gerekçelendirmesi de asla kabul edilemez bir durumdur.”

‘Canlıların öldürülmesini bir gelir kalemi olarak görülmekte’

Ünlü, Bakan Pakdemirli’ye şu soruları sordu:

“Bakanlığınız ‘spor’ ve ‘av turizmi’ adı altında canlıların öldürülmesini sadece bir gelir kalemi olarak mı görmektedir? Av turizmi ve spor adı altında masum canlıların avlanmasının yasaklanması adına bakanlık olarak herhangi bir çalışmanız var mıdır? Av turizminden yılda ne kadar gelir elde edilmektedir? Bu gelir hangi amaçlar için kullanılmaktadır? Av turizmi kapsamında yılda kaç yabani hayvan öldürülmektedir? Dersim ili sınırları içerisinde hangi hayvanlar için avlanma izni bulunmaktadır?”

HABER MERKEZİ