DEVA Partisi lideri Babacan: Geçiş sürecinin yol haritası üzerinde çalışılıyor

DEVA Partisi lideri Babacan: Geçiş sürecinin yol haritası üzerinde çalışılıyor

Güçlendirilmiş parlamenter sistem için bir araya gelen altı muhalefet partisinin 27 Mart’ta tekrar toplanacağını söyleyen DEVA Partisi lideri Ali Babacan, geçiş sürecinin yol haritası üzerinde çalışıldığını ifade etti.

Partisinin ikinci kuruluş yıldönümü vesilesiyle Ankara’da gazetecilerle bir araya gelen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Mutabakat metnine imza atan altı muhalefet partisi liderlerinin, kendisinin ev sahipliğinde 27 Mart’ta yeniden bir araya geleceklerini söyleyen Babacan, şunları dile getirdi:

Geçiş sürecinin yol haritası çalışılacak

Seçimlerden sonra oluşacak Meclis ve seçilecek cumhurbaşkanının parlamenter sisteme geçene kadar ülkeyi nasıl yönetecekleri önemli bir konu. Biz ona geçiş sürecinin yol haritası adını veriyoruz. Cumhurbaşkanı, yetkilerini nasıl kullanacak? Ne kadarını parlamentoyla paylaşacak? Nasıl paylaşacak? Kendisini destekleyen parti ya da partilerin farklı konulardaki tutumunu hangi konularda nasıl dikkate alacak? Bunların çalışılması gerekiyor. Geçiş sürecinin yol haritasının ortak çalışılması gereken bir konu olduğu konusunda mutabakata vardık. Altı imzalı yazılı açıklamada bu mutabakatı yazdık. O çalışmanın başlarındayız. Kendi içimizde ise epey ilerledik.

 

Olası ittifakın ilke ve değerleriyle ilgili çalışmaya ihtiyacımız var. Eğer altı partinin ortak çalışması bir ittifak vizyonuyla devam ediyorsa, bu işin sonunda ittifak vizyonu hepimizde varsa ki doğal akışı o yönde… O zaman kurulacak ittifakın ilke ve değerlerinin de çalışılması ve üzerinde uzlaşılması gerekiyor.

‘Beraber çalışılacak konuları tespit ettik’

Geçiş sürecinin yol haritası başta olmak üzere altı partinin beraber çalışacağı konuları tespit ettik. Bunun bir süre daha ikili temaslarla gitmesi, gerekirse altılı masa kurulması düşünülebilir. Bu sefer, geçiş sürecinin yol haritasıyla alakalı olarak altılı masada direkt genel başkanlar seviyesinde oturulup son nokta koyulabilir. Çünkü orada kritik siyasi kararla ilgili hususlar var.

 

HABER MERKEZİ