‘Diktatör’ krizinin ardından: Erdoğan İtalya Başbakanı ile görüştü

‘Diktatör’ krizinin ardından: Erdoğan İtalya Başbakanı ile görüştü

G20 liderler zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Draghi ile görüştü. Görüşme, Draghi’nin Erdoğan’ı “diktatör” olarak nitelemesinin ardından ilk kez gerçekleşti.

İtalya’nın başkenti Roma’da 2 gün sürecek olan G20 Liderler Zirvesi başladı.

Zirve için Roma’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İtalya Başbakanı Mario Draghi ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

İki lider, Draghi’nin Erdoğan’ı “diktatör” olarak nitelemesinin ardından ilk kez yüz yüze görüştü.

Görüşmede “diktatör” krizinin gündeme gelmediği belirtildi.

İtalya Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Erdoğan ve Draghi, iki ülke ilişkilerinin güçlendirilmesi, AB-Türkiye ilişkileri, Afganistan’da yaşanan kriz ve Akdeniz’de istikrar konularını ele aldı. Libya’daki gelişmelere de özel olarak odaklanıldı.

İtalya tarafı görüşmeyi “yapıcı” olarak niteledi.

İtalya devlet kanalı Rai de, Draghi-Erdoğan görüşmesinin “diktatör” krizi sonrası iki ülke arasındaki gerginliği azaltması açısından önemli olduğunu vurguladı. Rai, Draghi ile Erdoğan’ın zirvenin açılışında el sıkışmasının da “buzları erittiği” yorumunu yaptı.

Draghi geçen Nisan ayında Erdoğan’dan söz ederken, “Bu ‘diktatör’ diyebileceğimiz kişilere ihtiyacımız da var. Görüş, fikir, davranış ve toplum vizyonu açısından farklılıklarımızı dile getirmekte açık olmalıyız, ama ülkemizin çıkarları için iş birliğine de hazır olmalıyız” demişti.