Dilara Yıldız’ın katledilmesine tepki gösteren TTB, TÜBAKKOM ve 79 Baro iktidarı İstanbul Sözleşmesi’ni imzalamaya çağırdı

Dilara Yıldız’ın katledilmesine tepki gösteren TTB, TÜBAKKOM ve 79 Baro iktidarı İstanbul Sözleşmesi’ni imzalamaya çağırdı

Avukat Dilara Yıldız’ın katledilmesi üzerine TBB, TÜBAKKOM ve 79 ilin barosu tarafından yapılan ortak açıklamada, eski nişanlısı tarafından katledilen Avukat Dilara Yıldız ile ilgili açıklama yaparak, zanlının en ağır cezayı alması için yasal sürecin takipçisi olacaklarını duyurdu.

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) ve Türkiye Barolar Birliği’nden Afyonkarahisar ve Karaman Baroları hariç 79 Baro katledilen meslektaşları Dilara Yıldız’a dair ortak yazılı açıklama yaptı.

Meslektaşları Yıldız’ın herkese açık bir alanda polisin olay yerine intikal etmesine rağmen Oktay Dönmez isimli erkek tarafından katledilmesine tepki gösterilen açıklamada, “Ülkemizde kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin ne kadar rahat işlenir hale geldiğini göstermesi açısından da dehşet vericidir” diye belirtildi.

‘Kadınların yaşam hakkının korunması devletin görevi’

Kadınların yaşam hakkının korunmasının devletin görevi olduğu belirtilen açıklamada, iktidarın kadına yönelik şiddetle samimi ve etkin bir şekilde mücadele etmediği, aksine kadınların yaşam ve özgürlüklerinin güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden çıkarak kadınları korumasız bıraktığı vurgulandı.

Danıştay’a İstanbul Sözleşmesi çağrısı

İktidara, İstanbul Sözleşmesi’ne tekrar imza verme çağrısının yer aldığı açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

“Danıştay’ı yaşam hakkından yana bir tutum alarak, hukuka aykırı bir şekilde İstanbul sözleşmesinden imzanın çekilmesine ilişkin işlemin iptali için açılan davaları kabul etme yönünde karar almaya çağırıyoruz. Kadın kazanımlarının kaybına yol açacak her türlü söylenen yasal düzenlemelerin kadınların yaşam haklarına saldırı oluşturduğu açıktır. Nitekim İstanbul Sözleşmesinden imzanın çekilmesi, 6284 sayılı yasanın etkin uygulanmaması nafakanın tartışmaya açılması kadının özgür bir birey olduğunu kabul etmeyen zihniyete cesaret verdiği ve bunun sonucunda kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin artmasına yol açtığı aşikârdır. Bu nedenle bir kez daha medeni kanununa 6284 sayılı yasaya dokunulmamasının yasaların etkin bir şekilde uygulanmasını ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıracak politikaların acilen oluşturulmasının önemini vurguluyoruz. Kadının insan hakların için mücadele eden biz barolar, avukatlar ve TÜBAKKOM olarak bir kez daha kadınların yanında mücadelemi sürdüreceğimizi vurguluyor meslektaşımızı katleden zanlının en ağır cezayı alması için yasal sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.”

 

HABER MERKEZİ