Dolar/TL 2 ayın en düşük seviyesine geriledi

Dolar/TL 2 ayın en düşük seviyesine geriledi

HABER MERKEZİ – ABD’li rahip Brunson’ın serbest bırakılmasıyla gerilemeye başlayan dolar/TL, 5.70 seviyesinin altına düştü.


Dolar/TL (Türk Lirası), ABD’li rahip Andrew Brunson’ın Cuma günkü duruşmada serbest bırakılmasının ardından devam eden iyimserlikle yönünü aşağı çevirerek 5.70 seviyesinin altına geriledi.
Dün genel olarak dar bantta yatay bir seyir izleyen dolar/TL akşam saatlerinde 10 Ağustos’tan bu yana en düşük olan 5.6638’e kadar geriledi.
Dolar/TL bu sabah ilk işlemlerde 5.68 seviyesinde bulunuyor. Euro/TL’de ise ilk işlemler 6.57 seviyesinden gerçekleşiyor.

Hangi veriler izlenecek?

Uzmanlar, rahip Brunson’ın serbest bırakılmasının piyasalar açısından önemli bir riski ortadan kaldırdığını belirtiyor.
Kurdaki gidişattaki belirleyici etkenlerden birinin, Türkiye-ABD ilişkileri olduğu bildiriliyor.
Ayrıca Merkez Bankası’nın önümüdeki haftaki faiz kararı da takip edilen bir diğer gelişme.

Ekonomide neler oluyor?

Türkiye’de enflasyon rekor seviyelere fırlarken, Merkez Bankası’nın müdahalelerine rağmen Türk Lirası’nda yıl başından bu yana büyük gerileme yaşandı.
Yatırım bankaları Türkiye ekonomisi için ‘aşırı ısınma’ uyarıları yaparken, son olarak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’nin ve ülkedeki kimi şirketlerle bankaların kredi notunu düşürdü.
Öte yandan yatırım bankaları ile uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının yanı sıra aralarında Nobel ödüllü Paul Krugman’ın da bulunduğu kimi iktisatçılar, Türkiye için kriz uyarısında bulundu.
Krugman, 1997’de yüksek büyüme hızına rağmen Doğu Asya’da baş gösteren kriz dönemine atıfta bulunarak, Türkiye’nin ‘kendi kendini besleyen bir ekonomik kriz’in eşiğinde olduğunun altınız çizerek şöyle konuştu: “Türkiye böyle bir şey karşısında kesinlikle çok kırılgan.”
Ayrıca Türkiye ekonomisindeki büyümedeki gerilemeyle beraber işsizlikteki artış da hız kazandı.
İktisatçılar, söz konusu gidişatın adının ‘stagflasyon’ olduğu belirtiliyor.
Bu durumun AKP’nin sorumluluğunda devam ettirilen neoliberal politikaların sonucu olduğunu vurguyan kimi iktisatçılar, çözümün mülkiyete getirilecek farklı bir bakış açısında ve işçi sınıfının ihtiyaç ile taleplerini merkeze alan bir politikanın benimsenmesinde olduğunu kaydediyor.