DSÖ: Omicron varyantı dünya çapında eşsiz bir hızda yayılıyor

DSÖ: Omicron varyantı dünya çapında eşsiz bir hızda yayılıyor

Dünya Sağlık Örgütü, Corona virüsünün Omicron varyantının dünya çapında eşi benzeri görülmemiş bir hızda yayıldığını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19’un çok sayıda mutasyon içeren Omicron varyantının bugüne kadar 77 ülkede tespit edildiğini açıkladı.

Varyantının dünya çapında eşi benzeri görülmemiş bir hızda yayıldığı uyarısında bulunan Ghebreyesus, varyantın muhtemelen daha fazla ülkede bulunduğunu, bunun henüz tespit edilmemiş olduğunu dile getirdi.

Varyanta karşı yeterince önlem alınmadığını belirten DSÖ yetkilisi, “Bu virüsün tehlikesini hafife aldığımızı görüyoruz. Omicron daha hafif bir hastalığa yol açıyor olsa bile, vakalarda yaşanacak büyük bir artış sağlık sistemlerinin tıkanmasına neden olabilir” dedi.

Ülkeler arasındaki aşı eşitsizliğine de dikkat çeken Ghebreyesus, bazı ülkelerin üçüncü doz aşıları yaparken bazı ülkelerde toplumun önemli bir kısmının bir doz bile aşıya erişemediğini söyledi.

Covid-19’a karşı üçüncü dozun önemli olduğunu ve bunun bir öncelik meselesi olduğunu kaydeden Dr. Tedros, “Sıralama önemli. Ağır hastalanma riski düşük olan gruplara üçüncü doz yapılması, dünyanın başka yerlerinde hayati riski daha yüksek olan fakat aşıya henüz erişememiş kişilerin hayatını tehlikeye atıyor” diye konuştu.

 

HABER MERKEZİ