‘Ekonomik kriz halk sağlığı sorununa dönüştü’

‘Ekonomik kriz halk sağlığı sorununa dönüştü’

İzmir’de kalp-damar gibi hayati ameliyatların durma noktasına geldiğini belirten SES İzmir Şubesi Eşbaşkanı Erkan Batmaz, ekonomik krizin halk sağlığı sorununa dönüştüğünü söyledi.

Ülkede yaşanan siyasi ve ekonomik kriz yaşımın her alnını etkiliyor. Akaryakıt, doğalgaz, elektrik ve temel yaşam malzemelerine yapılan zamların yanı sıra tarım, sağlık gibi alanlarda ithal ürünlere ulaşım zorlaştı. Kurda yaşanan dalgalanmadan kaynaklı ürün bulmakta zorlanılırken, fiyatlar kısa sürede 3 katına kadar çıktı. Türk Tabipler Birliği (TTB) ve bağlı odaları arka arkaya ellerinde malzeme olmadığı için birçok ameliyatı yapamadıklarını açıkladı.

Ameliyatlar durma noktasına geldi

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi Eşbaşkanı Erkan Batmaz, ekonomik krizin sağlık alanına yansımaları ve çözümüne dair Mezopotamya Ajansı’ndan Tolga Güney’e değerlendirmelerde bulundu.

Yaşanan kriz ve kur farkından dolayı birçok hastanede ameliyatların durduğunu söyleyen Batmaz, Sağlık Bakanlığı’nın bütçesinin yetersiz olmasından kaynaklı ürün ve materyallerin de alınamadığını aktardı.

Batmaz, “Yılbaşından hemen önce kalp-damar, ortopedi gibi çok hayati ameliyatların dahi durduğu, malzemelerin alınamadığı bir süreç yaşadık. Kur farkından dolayı sağlayıcı firmalar ürünü getirmediler. Maalesef bu durum geçmiş değil. Hala Laparoskopik, yani kapalı yapılması gereken belli cerrahi operasyonlarda, ameliyatı kapalı yapmamızı sağlayan aparatları hala alamadığımız, eksik aldığımız ya da hastalara aldırdığımız bir durum var. Kur belli bir yerde sabitlendi ama hala güvensizlik söz konusu. Bu güvensizlik hali devam ettiği sürece sağlık hizmetlerinin aksayacağı belli” şeklinde konuştu.

‘Kriz halk sağlığı sorununa dönüştü’

Özellikle kalp-damar gibi hayati ameliyatların aksamaması için ellerinden geleni yaptıklarını kaydeden Batmaz, şu ana kadar alınan çözümlerin geçici olduğunu, kalıcı çözümler alınması gerektiğinin altını çizdi.

Diğer bir sorunun ise sağlığın paralı hale getirilmesi olduğunu aktaran Batmaz, “İlaçların çoğunun ücretli hale geldiği, parası olanın sağlık hizmeti alabildiği, vatandaşın devlet hastanelerinde hiçbir şekilde sıra alamadığı, kanser hastalarının dahi aylarca sıra almak için uğraştığı bir süreci yaşıyoruz. Özellikle ekonomik krizin emekçilere fatura edilmesi katlanılabilir bir durum değil. Ekonomik kriz halk sağlığı sorununa dönüştü. Alım gücünün düşmesi, yaşam standartlarımızın düşmesi, ücretsiz sağlık hizmetine ulaşamamak bunların hepsi bir halk sağlığı sorunu” diye belirtti.

 

HABER MERKEZİ