Ekvador’da tüm cezaevlerinde OHAL ilan edildi

Ekvador’da tüm cezaevlerinde OHAL ilan edildi

Güney Amerika ülkesi Ekvador’da, dün cezaevinde çete grupları arasında çıkan çatışmada hayatını kaybedenlerin sayısı 116’ya yükseldi. Ülkedeki tüm cezaevlerinde olağanüstü hal ilan edildi.

Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso, düzenlediği basın toplantısında, Guayas eyaletine bağlı Guayaquil kentindeki Litoral Cezaevi’nde çıkan çatışmada ölen mahkum sayısının 116’ya, yaralı sayısının ise 80’e çıktığını belirtti.

İsyanın ülkedeki diğer cezaevlerine sıçramasından endişe idilirken, Lasso ülkedeki tüm hapishanelerde 60 günlüğüne “olağan üstü hal” ilan edildiğini duyurdu.

Euronews’te yer alan habere göre, cezaevlerinin suç çeteleri arasında güç anlaşmazlığına dönüşmesinin üzücü olduğunu belirten Lasso, “Bu durumla başa çıkmak için ilk adımlarımızdan biri ülke genelindeki hapishanelerde olağanüstü hal ilan etmek oldu.” ifadesini kullandı.

Lasso, mahkumların haklarını korumak için yakınlarıyla dayanışma içinde olacaklarını kaydederek, “Hükümet, birkaç aydır cezaevlerinde tekrarlanan şiddet olayları nedeniyle altyapı ve gözetim teknolojisine önemli yatırımlar yapıyor, plan sayesinde cezaevlerinde kontrol güçlenecek.” dedi.

Eş zamanlı çatışma 

Cezaevi Sistemi Genel Direktörü Bolivar Garzon da, gün içindeki açıklamasında, çeteler arasında farklı koğuşlarda eş zamanlı çıkan çatışmalarda ölü sayısının 100’e, yaralı sayısının da 52’ye çıktığını belirterek, “Koğuşlara giriyoruz, kolay olmadı, polis yerel saatte 14.00’te kontrolü sağladı ama gece başka olaylar, patlamalar oldu.” şeklinde konuştu.

Hapishanede ölü sayısının daha da artabileceğine dikkati çeken Garzon, polis ve savcılık personelinin cesetlerin teşhisi için çalışmalarını sürdürdüğünü aktardı.

Garzon, çok büyük bir trajediyle karşı karşıya kaldıklarını dile getirerek, “Organize suç grupları arasındaki bu mücadele ve içerideki güç savaşı, maalesef bu seviyelere ulaştı, durum gerçekten korkunç.” dedi.

Cezaevi çevresinde askerlerin geniş güvenlik önlemleri aldığı bilgisi paylaşıldı.

HABER MERKEZİ