Erdoğan BM Genel Kurulu’nda konuştu: ‘BM’nin yapısı değişmeli, Erbil girişiminden vazgeçmeli’

Erdoğan BM Genel Kurulu’nda konuştu: ‘BM’nin yapısı değişmeli, Erbil girişiminden vazgeçmeli’

HABER MERKEZİ – BM Genel Kurulu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi’nin aynı hak ve yetkilere sahip 20 ülkeden oluşmasını önerdi. Irak Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de düzenlenmesi planlanan bağımsızlık referandumuna ilişkin de konuşan Erdoğan, “Erbil’i girişimden vazgeçmeye davet ediyoruz. Karar bölgede yeni çatışmalara neden olabilir” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler’in (BM) 72. Genel Kurulu’nda konuştu.

BM’nin yapısının değişmesi gerektiği görüşünü savunan Erdoğan, “Biz güvenlik konseyinin tamamı aynı hak ve yetkilere sahip 20 ülkeden oluşan bir yapıya sahip olmasını öneriyoruz” dedi.

Erdoğan, Irak Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de düzenlenmesi planlanan bağımsızlık referandumuna ilişkin de konuştu. Erdoğan bu konuda ise “Erbil’i girişimden vazgeçmeye davet ediyoruz. Karar bölgede yeni çatışmalara neden olabilir” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın konuşmalarından satırbaşları şöyle:

Bu yılki genel kurulun hayırlara vesile olmasını diliyorum. Teröristler faaliyetlerini sürdürüyor. Endişe ile takip ediyoruz. En etkili yol bu çatı altında samimi iş birliği önemlidir. Daha güvenli ve müreffeh bir dünyan için elimizi taşın altına koyalım. Sayın Başkan değerli delegeler Suriye tüm dünyada derin yaralar açtı.

Terör sınırları aşarak bir kanser gibi yayılıyor. Suriye halkını maalesef uluslararası toplum yalnız bıraktı. Bu insanların yaşadıklarıı kayıtsız kalamazdık. Şuanda ülkemizde 3 milyonun üstünde Suriyeli ile 200 binin üstünde Iraklıya ev sahipliği yapıyoruz. Astana toplantılarını başlattık. Yeni bir planı hayata geçiriyoruz. İstikrarlı ve müreffeh bir Suriye için her adımı destekliyoruz. Mülteci akınını önlemek için her türlü adımı atıyoruz.

Çalışmalarımıza uluslararası toplumdan yeterli desteği alamıyoruz. Kamunun, sivil toplum kuruluşlarının harcamaları 30 milyar dolar harcadık. Avrupa söz verdiği yardımı yapmadı.

Sayın Başkan değerli delegeler

Türkiye Suriye ve Irak’ta istikrarsızlıktan beslenen terör örgütleri ile mücadele etmektedir.

3 bine yakın DEAŞ militanını etkisiz hale getirdik. Fırat Kalkanı operasyonu DEAŞ’a karşı verilen en önemli mücadeledir. PYD YPG’nin Suriye’de ele geçirdiği karşı çıkanları öldürme çabaları insanlık suçudur.

Irak’ın da toprak bütünlüğü konusunda bağımsızlık talepleri gibi çatışmaya neden olabilecek taleplerden vazgeçilmeli. Erbil’i girişimden vazgeçmeye davet ediyoruz.

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah’ın arabuluculuk çalışmalarını destekliyoruz. Suudi Arabistan’ın sorunun çözümü yönünde çaba göstermesini öneriyoruz.

Biz güvenlik konseyinin tamamı aynı hak ve yetkilere sahip 20 ülkeden oluşan bir yapıya sahip olmasını öneriyoruz. İkinci dünya Savaşı sonrası bir dünya yok. Tüm dünya ülkelerinin görev aldığı bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin insanlığın vicdanı olacağını umuyoruz.