Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolünün Meclisimizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, “Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolünün, Meclisimiz’deki onay sürecini başlatmaya karar verdik” dedi.
Erdoğan’ın söylediklerinden öne çıkanlar şöyle:
Türkiye ve Finlandiya tarihi olarak iyi ilişkiler içerisinde bulunan iki dost ülkedir. Finlandiya’nın deprem felaketi karşısında uzattığı dostluk eli ile ilişkilerimiz güçlendi. Görüşmelerimizde Türkiye Finlandiya münasebetlerini geliştirmedeki niyetlerimizi teyit ettik. Ticaret hacminde ortak hedefimiz ilk etapta 3 milyar dolar ardından 5 milyar dolara ulaşmak.
Görüşmelerde ikili münasebetlerin yanı sıra bölgesel ve küresel meseleleri de ele aldık. Finlandiya’nın, Türkiye’nin AB üyeliğine desteğini güçlü şekilde devam ettirmesini önemsiyoruz. Kıymetli dostumla Rusya Ukrayna savaşı bağlamındaki gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunduk. Türkiye ile BM öncülüğünde taraflarca akdedilen Karadeniz Tahıl Anlaşması’nın etkin şekilde uygulanmasına dair gözlem ve tespitlerimi aktardım. Türkiye binlere vatandaşını teröre kurban verdi. Bölgemizin geleceğinde hiçbir terör örgütüne yer olmadığına inanıyoruz. Bu örgütlerin kökünü kazımakta kararlıyız.
Finlandiya’nın NATO’ya katılım süreci başlıyor
Finlandiya’nın üyelik başvurusu görüşmelerimizde önemli yer tuttu. Türkiye NATO’nun açık kapı politikasını güçlü şekilde destekliyor. Üçlü Muhtıra’yı imzalamak suretiyle Türkiye’nin haklı güvenlik kaygılarının giderilmesinde mutabık kaldık. Finlandiya süreçte samimi adımlar attı. Güvenlik kaygılarımızın giderilmesi hassasiyetine ve kaydedilen mesafeye binaen Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolünün Meclisimizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik. NATO, Finlandiya’nın üyeliğiyle daha da güçlenerek bu sayede küresel güvenlik ve istikrarın muhafazasında inanıyorum ki etkin rol oynayacaktır. Onay sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, Finlandiya ile ilişkilerimiz NATO müttefikliği zemininde tahkim edilmiş olacaktır.
İsveç ile olan görüşmelerimizi ise, ittifakın prensipleri ve bizim terörle mücadeledeki yaklaşımlarımız temelinde sürdüreceğiz. Ülkemizin, sürecin ilerletilmesi hususundaki ilkelerinin ve iyi niyetinin artık daha net görüldüğü kanaatindeyim. Bu noktada, sürecin nasıl ilerleyeceği, İsveç’in atacağı somut adımlarla doğrudan bağlantılı olacaktır.
‘Finlandiya’nın üyeliği İsveç olmadan tamamlanamaz’
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ise şu ifadeleri kullandı:
Çok güzel görüşmeler gerçekleştirdik. İyi olan ilişkilerimizi sürdürüyoruz. NATO üyeliğimiz konusunda ifade ettiğiniz haberleri almak bizleri çok memnun ediyor. Bugün atılan imzada TBMM’nin onay sürecini başlattığına dair çok önemli bir gösterge. Tüm Finlandiyalılar için çok önemli bir haber bu. Aynı zamanda meclisimizdeki milletvekillerinin yüzde 95’i geçtiğimiz bahar döneminde NATO üyeliği başvurumuzu destekledi. Şimdi de bu önümüzdeki süreç içerisinde tamamlanmak üzere, sizlere çok teşekkür ediyoruz.
Tabii bir komşumuz da var, İsveç. Kendileri iyi insanlar, iyi bir halk ve çok iyi ikili ilişkilerimiz var. Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği, İsveç olmadan tamamlanamaz. Çünkü ortak çıkarlarımız var. İki komşu üyeyiz, Baltık Denizi’nde kıyımız var.
Protokol Meclis’e sunuldu
Finlandiya’nın NATO’ya katılımını öngören protokol, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanarak TBMM’ye sunuldu.
Söz konusu Protokolün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi, TBMM Meclis Başkanı Mustafa Şentop tarafından imzalanarak TBMM Dışişleri Komisyonu’na havale edildi.