Tepkilerden sonra Erdoğan’dan ilk açıklama: Hitabımın muhatabı Sezen Aksu değildi

Tepkilerden sonra Erdoğan’dan ilk açıklama: Hitabımın muhatabı Sezen Aksu değildi

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hz. Adem efendimize kimsenin dili uzanamaz. O uzanan dilleri yeri geldiğinde koparmak görevimizdir” açıklaması için “Benim oradaki hitabımın muhatabı Sezen Aksu değildir” dedi. Erdoğan katıldığı bir televizyon programında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni de eleştirdi.

NTV canlı yayınına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  İstanbul’da etkili olan kar yağışı ve yaşanan olumsuzlukları değerlendirdi. Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni eleştirerek, şunları söyledi:

“Karın sebep olduğu ulaşım sıkıntılarına karşı gerekli tedbirleri almak elimizde. İstanbul’a yakışmayacak görüntüler ortaya çıktı. Eğer tuzlanmayan yollarda araçlar kilometrelerce kuyruk oluyorsa herhalde bunun sorumlusu, sorumluları vardır.

Gereken yol açma ve tuzlama çalışmalarının yapılmamasından kaynaklandı. Bunu yapmayanlar belli. Bu tam anlamıyla basiretsizliktir. Kar yağdıktan sonra tedbir alamazsınız. Kış mevsimine girerken bütün tedbirlerinizi almalısınız. Ne yazık ki daha önceki uygulamaları bile devam ettiremeyen bir yönetim elinde İstanbul. Biz, İstanbulumuzu kaderine terk edemeyiz.”

‘Belediyelere bütçeden ayrılan pay iki kat arttı’

Tüm belediyelere bütçeden ayrılan payın iki kat artığını belirten Erdoğan şöyle devam etti:

“Burada doğru olmayan ifadeler var. Söylemek istemem ama bir yalan söz konusu. İBB kalkıp, Cumhurbaşkanlığından veya Plan Bütçe Başkanlığından talepte bulunur, incelemeler yapılır ve gereken karar alınır. Bunların ödeme süreçleri de bellidir. Şehri yönetme kabiliyetleri olamayanlar engelleniyoruz diyor. İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere muhalefet belediyelerine bütçeden ayrılan paylar 2019’dan bu yana iki kat artırılmıştır. AK Parti ve MHP belediyelerindeki artış aynı orandadır.”

‘Marmaray’ı CHP yüzünden geç bitirdik’

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Burada mesele parti değil kanun, usul meselesidir. Ülkenin ve şehrin kaynaklarını doğru kullanma hassasiyeti meselesidir. Biz kimseyi engellemiyoruz. Onlar beceriksizlikleri, kötü yönetimleri sebebiyle belediyeyi borç batağına sokmuşlardır. Bunlardan eser ve hizmet beklemek beyhude bir gayrettir. Biz Marmaray’ı yaparken önümüze CHP zihniyeti çıktı. Bu nedenle Marmaray’ı 3-4 yıl geç bitirdik. Aynı şey Avrasya Tüneli için geçerli. Eser ve hizmet siyasetinin nasıl yapılacağı önemli, o da bizim marifetimiz.

Kanuna göre Büyükşehir Belediyeleri bütçe gelirlerinin bir buçuk katı kadar borçlanabilir. Bu yeni değil, 2005’ten beri var. İBB’nin Mart 2019’daki borç tutarı 28,5 milyar liraydı. Bunun 6 milyarı kendi kurumları arasındaki borç alacak ilişkisinden, bilanço borcundan oluşuyordu. 2022 için öngörülen borçlanmalarla bu rakam 73 milyar liranın üzerine çıkacak. İstanbul’da beceriksiz ve liyakatsiz yönetim sebebiyle belediyenin öz gelirleri yok edilmiş, giderlerin tamamı merkezi yönetimden gelen parayla karşılanmaya çalışılmıştır. Maalesef İBB adeta 1994 yılında bizim devraldığımız döneme geri dönmüştür. Rabbim 2024’e kadar İstanbul halkının yardımcısı olsun.”

‘Kimsenin kutsalına hakarete izin veremem’

Sezen Aksu’ya yönelik sözleriyle ilgili de konuştu. Erdoğan, şunları söyledi:

 “Burada çok açık ve net bir gerçeği ortaya koymakta fayda var: Öncelikle benim oradaki hitabımın muhatabı Sezen Aksu değildir. Sezen Aksu, Türk müziğinin önemli bir ismidir, eyvallah. Şarkılarıyla insanımızın duygularına tercüman olmuş bir sanatçımızdır. Bunu bir kenara koyalım. Ama diğer taraftan ben ülkenin cumhurbaşkanı olarak insanımızın hangi inançtan olursa olsun dini değerlerine, kutsalına laf edilmesine müsaade etmem, burayı birbirinden ayırmamız lazım.”

HABER MERKEZİ