Faturaların yakıldığı zam eyleminde Gülüm: Cesaretleri varsa buraya gelsinler

Faturaların yakıldığı zam eyleminde Gülüm: Cesaretleri varsa buraya gelsinler

Şişli İnisiyatifi, zamlara karşı sokağa çıkarak, elektrik faturalarını yaktı. Eylemde konuşan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, “Bize tasarruf edin diyenler, bir eli yağda bir eli balda. Cesaretleri varsa buraya gelsinler, yaptıklarını burada açıklasınlar” dedi.

İstanbul’da Şişli İnisiyatifi, faturalar ve ekonomik krize karşı Mecidiyeköy’de bulunun Cevahir AVM önünde tencere ve tava ile eylem yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Züleyha Gülüm’ün de katıldığı eylemde, “Ödeyemiyoruz zamlar geri alınsın”, “Geçinemiyoruz zamlar geri alınsın”, “Halkız geçinemiyoruz” dövizleri taşındı.

Tencere, tava ve düdükleriyle zamlara tepkisini gösteren yurttaşlar, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganları attı.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, yapılan zamlara “yeter” demek için geldiklerini belirterek şunları söyledi:

Bize zam üstüne zam yağdıranlar saraylarında şatafatlı hayatlarını sürdürmeye devam ediyorlar. Bize tasarruf edin diyenler, bir eli yağda bir eli balda. Cesaretleri varsa buraya gelsinler, yaptıklarını burada açıklasınlar. Mecliste, ‘Her şey iyi’ diyenler, gelsin burada söylesin o cümleleri. Gerçekten halk nasıl yaşıyor ve hangi sıkıntıları var gelsin görsünler. Bize diyorlar ki ‘Yastık altındaki altınlarını çıkarsınlar’ diyorlar. Kaldı mı böyle bir altın? Biz artık yastığın altına faturaları koyuyoruz. Gece gündüz o faturaları düşünerek uykularımız kaçıyor.

‘Onlar bir avuç biz milyonlarız’

Zamların kaynağının “5’li çete” olduğunu ifade eden Gülüm, yapılan zamların nedeninin sermayedarların daha çok kazanması olduğunu vurguladı.

Gülüm, “Onlara her türlü desteği verenler, bize gelince ‘tasarruf edin’ diyorlar. Kusura bakmayın bu ülkenin sahibi 5’li çetelerde değil, sermayedarlarının da değil. Ülkenin sahibi emekçiler, halklar, kadınlar ve gençlerdir. Bu ülkeyi yöneten biziz, emeği harcayan biziz. Biz, kadınları daha çok yoksullaştırıyorlar. Elektrik kullanamadığımız için, elektrikli aletleri çalıştıramıyoruz” dedi. Gülüm, “Onlar bir avuç biz milyonlarız biz kazanacağız” dedi.

Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen 3 No’lu Şube Başkanı Ayfer Koçak , temel tüketim eşyaları başta olmak üzere, elektrik doğalgaz ve birçok şeye zam geldiğini belirtti.

Kendi yarattıkları ekonomik krizin faturasını halka yıkmaya çalışıyorlar. Bizim cebimizden aldıklarıyla beşli çeteyi ve yandaşlarını besleyip zenginleştirirken halkı sefalete sürüklüyorlar. Açlık sınırının 6 bin lirayı, yoksulluk sınırının 14 bin lirayı bulduğu ülkemizde halkın yarısı açlık sınırının altında gelirle yaşamaya çalışıyor. Milyonlarca emeklinin aylık 2 bin lira civarındaki maaşlarıyla hayatta kalmaları isteniyor. Milyonlarca emekçinin 4 bin253 liralık asgari ücret seviyesinde gelirleriyle geçinmeleri isteniyor.

Salatalık ve domates 30 liraya, patlıcan, kabak 40 liraya çıkmış. Kuru soğan ve patates bile 5-6 lira olmuş. Ay sonunu getiremiyor, geçinemiyoruz. Üç öğünü ikiye indiriyoruz. Tencerelerimiz daha az kaynıyor. Çocuklarımız yatağa aç girmeye başladı. Kaloriferimizi yakmaktan korkuyoruz, ısınamıyoruz, üşüyoruz. Faturalarımızı ödeyemiyoruz.

Talepler

İktidarın yoksuldan alıp zengine vererek halkı daha çok yoksullaştırdığının altını çizen Koçak, gittikçe yoksullaştıran politikalara tahammüllerinin kalmadığın vurguladı.

Bıçak kemiğe dayandı. Artık yeter diyoruz. Bu gidişe sessiz kalmayacağız, değiştireceğiz. Elektrik ticari bir mal değil, toplumsal bir hizmettir, bir yaşam ve tüketici hakkıdır. Bizler, elektriği, devletin ürettiği ve sunabileceği en ekonomik şartlarda kullanmak istiyoruz. Yandaşlara peşkeş çekilen elektrik dağıtım hizmetlerinin özel sektörün elinden bedelsiz alınmasını ve kamu yararına uygun olarak yönetilmesini talep ediyoruz. İktidar kaşıkla verip kepçeyle alıyor. Asgari ücrete yapılan zam iki ayda kuş oldu. Markette, sokakta, pazarda her şey ateş pahası, el yakıyor, cep yakıyor. Yüzde yüzü aşan enflasyon ve hayat pahalılığı altında yaşamayı kabul etmiyoruz.

Açıklamanın ardından elektrik faturaları yakıldı.