Feminist Gece Yürüyüşü: ‘Eşit ve özgür bir dünya kurmadan feminist isyan bitmeyecek’

Feminist Gece Yürüyüşü: ‘Eşit ve özgür bir dünya kurmadan feminist isyan bitmeyecek’

Polis barikatlarını tek tek aşarak 20’nci Feminst Gece Yürüyüşü’nü gerçekleştiren binlerce kadın, “Eşit ve özgür bir dünya kurmadan feminist isyan bitmeyecek” mesajını verdi.

Bu yıl 20’ncisi düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü için binlerce kadın Taksim’de araya geldi. “Feminist bir dünya kurmadan bitmeyecek bu isyan” sloganıyla düzenlenen gece yürüyüşü için binlerce kadın isyanını, itirazını ve taleplerini dile getirdi.

“Bu isyan bitmeyecek”, “Jin jiyan azadi”, “İnadına isyan, inadına özgürlük” sloganlarını atan kadınlar, Taksim’de bulunan Sıraselviler Caddesi’ne yürümek için Tel Sokak, Büyükparmak ve Firuzağa caddesinde toplandı.

Yoksulluğa, savaşa, sömürüye, kadın katliamı, şiddete ve İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesine karşı sloganları içeren pankart ve dövizlerini taşıyarak, coşku ile buluştu.

Buluşma öncesi İstiklal Caddesi ve Taksim’e çıkan birçok yol trafiğe kapatılırken, İstiklal Caddesi’ne de giriş çıkışlara izin verilmedi.

Yürüyüşe geçtiler

Polisin bu engellemesine rağmen binlerce kadın birçok noktada bir araya gelerek Sıraselviler Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti.

Tel Sokak’tan bir araya gelen kadınlar “Feminist isyan” pankartını açarak Sıraselvilere doğru yürüyüşe geçti. 50 metre sonra önleri polisler tarafından kesilen kadınlar, bunun üzerine bulundukları yerden zıplayarak durumu protesto etti. Öldürülen kadınların ismini tek tek sayan kadınlar, “isyan” diye bağırdı.

Rengarenk kıyafetler giyen kadınlar, düdük ve renkli flamaları ile sık sık “Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz”, “Dünya yerinde oynar kadınlar özgür olsa”, “Jin, jiyan, azadî”, “Erkek adalet değil, geçek adalet”, “İnadına isyan inadına isyan inadına özgürlük” ve “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları attı.

‘Barikatı aç’ sloganı

 

“Barikatı aç” diyerek yeniden yürüyüşe geçen kadınlara polis müdahale etti. Kadınlar polisin müdahalesine, “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz” sloganlarını atarak karşılık verdi. Bulundukları sokaktan tersi yöne doğru yürüyüşe geçen kadınlar, Sıraselvilere doğru yürüyüşe geçti.

 

 

Yine Firuzağa Sokak’ta da kadınlar bir araya geldi. Burada polis ablukasına alınan ve geçişlerine izin verilmeyen kadınlar, sloganlar ile durumu protesto etti. Alanı terk etmeyen kadınlar büyük bir coşku ile buluşma alanına doğru yürüyüşe geçti.

 

Kadınlar barikatları yıktı

Bakraç Sokak, Oba Sokak ve Tel Sokak’ta toplanıp yürüyüşe geçen kadınlara polis müdahale etti. Biber gazı ve plastik mermiler ile kadınlara saldıran polis geçişi engellemek istedi. Fakat kadınlar önlerine konulan barikatları tek tek yıktı ve Sıraselviler Caddesi’ne ulaştı. Kadınlar “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz”, “Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz” sloganları atarak burada da önlerine konulan barikatlara yüklendi. Kadınlar burada 20’inci Feminist Gece Yürüyüşü’nün pankartını açmakta direndi.

 

Dev pankart açıldı

Direnişleri sonucu dev pankartlarını açan kadınlar, burada gelecek olan kadın kitlesini bekleyişe geçti.  Sıraselviler Caddesi’nde bir araya gelen çok sayıda kadın, “Aç aç barikatı aç”, “Yaşasın feminist mücadelemiz”, “Her yer Taksim her yer direniş”, “Tayyip istifa”, “Kadınlara değil katillere barikat”, “Erkek adalet değil, gerçek adalet”, “İnadına isyan inadına isyan inadına özgürlük”, “Jin Jiyan azadi”, “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Yükselt yükselt sesini yükselt” sloganları  attı.

 

Büyük bir coşkuyla şarkılar söyleyerek dans eden kadınlar, “Dengê min tê gelo?”, “Mafên min di qirika te de bimînin”, “Ne tanrı ne devlet aşk aşk hürriyet”, “Jin jiyan azadi”, “Umutsuzluğa kapılırsan bu kalabalığı hatırla”, “Kadın kadının kurdu değil yurdu, düşmanı değil yoldaşı”, “Katledilen translar isyanımızdır”, “Dinle canım bu gelen isyanın sesi”, “Sömürünün ve şiddetin her türlüsüne karşıyız” dövizleri taşıdı.

 

Sıraselviler Caddesi’ndeki binlerce kadın Cihangir’e doğru yürüdü. Cihangir’de bulunan İSPARK önünde bir araya gelen kadınlar, İSPARK binasına “Geçinemiyoruz Feminist isyan” pankartını astı. Kadınlar, “Yaşasın 8 Mart, yaşasın mücadelemiz”, “Zıpla zıpla zıplamayan Tayyip’tir” sloganları attı.

Cihangir’de bulunan İSPARK önünde bekleyen kadınlar buluştu. Burada caddeye sığmayan kadınlar, büyük bir coşku ile 8 Mart’ı kutladı.

Halaya duran kadınlar attıkları sloganlar ile direnişte ısrarcı olduklarını belirtirken, ardından basın metni okundu.

‘Feminist isyan bitmeyecek’
“Feminist İsyan Bitmeyecek!” başlığıyla hazırlanan açıklama Kürtçe ve Türkçe okundu. Kadınların açıklaması şöyle:
“ 20 yıl önce Taksim Mis Sokak’ta bir grup feminist bir araya gelerek savaş çıkaran devlet başkanlarının hepsi erkek tesadüf mü dedik ve ilk feminist gece yürüyüşünü başlattık. Bugün bu gece, 8 Mart 2022’de yine erkeklerin çıkardığı savaşın ve yoksulluğun gölgesinde on binlerce kadın bir aradayız feminist bir dünya kurmadan bitmeyecek bu isyan diyoruz.
Dünyayı değiştireceğiz
İddiamız sadece bugünü kutlamak için değil, sadece kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı kaldırmak için değil, sadece eşitlik için değil. Dünyayı değiştirmekte gözümüz var. Feminist bir dünya kurana kadar bu sokaklardan isyan ve mücadele eksilmeyecek. İstanbul Sözleşmesi’ne ve 6284’e saldırılar kadın cinayetleri, erkek şiddeti ve trans cinayetlerinin önünü açıyor. Erkek-devlet ve patriyarka işbirliğiyle bize yönelen bu saldırılar karşısında bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok diyoruz.
Mücadelemizle cevap veriyoruz
Varlığımız aile ile tanımlandıkça, ‘aile değiliz, kadınız, feminist isyandayız!’ demeye devam ediyoruz. İktidarınLGBTİ+lara yönelen homofobik, transfobik, nefret dolu sözlerine; LGBTİ+larıniş, barınma ve hatta yaşam hakkının yok sayılmasına dayanışmamızla ve mücadelemizle cevap veriyoruz. Ev içi işleri karşılıksız yapmamızı bekleyen, bize en güvencesiz, en düşük ücretli işleri dayatan, kadın emeğini sermayeye ucuz işgücü haline getirenlere karşı;’emeğimiz bizimdir, emeğimizin sömürülmesini kabul etmiyoruz!’ diyoruz.
İsyan ediyoruz
Salgının, ekonomik krizin tüm yükünü bize yükleyenlere, bizi yoksullaştıranlara karşı evlerde, fabrika önlerinde, ofislerde, şantiyelerde, meydanlarda direnmeye devam ediyoruz. ‘Mağdur’ olduğunu söyleyen erkekleri güçlendirmek adına nafaka hakkımızın gasp edilmesini kabul etmiyoruz. Patriyarkaya karşı mücadele eden kadınların ve kadın siyasetçilerin hapsedilmesini, KHK’larla, kayyumlarla kadın örgütlerinin ve kadın danışma merkezlerinin kapatılmasını kabul etmiyoruz. Kadın sığınakları ve kreşlerin yetersizliğine, ŞÖNİM’lerin niteliksizliğine, kadınların karakollardan geri gönderilmesine, öldürülmemek için öldürmek zorunda kaldıklarında da onlarca yıl hapis cezası verilmesine isyan ediyoruz.
Başkaldırmaya devam ediyoruz
Sesimizi, sözümüzü, eylemimizi şiddetle, polisle bastırıp mahkemelerde yargılamaya çalışanlara itaat etmiyoruz. Korkmuyoruz. ‘Ritimli zıplayarak’ patriyarkaya başkaldırmaya devam ediyoruz. Diyoruz ki; patriyarkanın, kapitalizmin, ırkçılığın, savaşın, işgalin, dini baskının, emek sömürüsünün olmadığı eşit ve özgür bir dünya kurmadan feminist isyan bitmeyecek! Yaşasın feminist mücadelemiz!”
Meşaleler yakıldı
Basın metninin okunması ardından polis barikatlarını aşan yeni gruplar da kitleye dahil oldu. Renkli meşaleler yakan kadınlar, halaya durdu. Çalınan Kürtçe şarkılar eşliğinde dakikalarca halaya duran kadınlar, ardından zıpladı. Bu sırada “Zıpla zıplamayan Tayyiptir” ve “Tayyip istifa” sloganları yükseldi.
20’nci Feminist Gece Yürüyüşü’nün sonunda tüm renkleri ile alanda olan kadınlar isyanlarının barikatları aştığını ve feminist isyanın süreceği mesajını verdi.
(Fotoğraf:jinnews)

 

HABER MERKEZİ