Feminist kadınlar:Devlet şiddetini ifşa etmekte geri durmayacağız

Feminist kadınlar:Devlet şiddetini ifşa etmekte geri durmayacağız

Mor Dayanışma Sözcüsü Cemile Baklacı, Ankara’da polisin feminist kadınları tehdit ve hakaret ettiğini belirterek, “Olduğumuz her yerde mücadeleyi büyütürken bize yönelecek erkek devlet şiddetini her zaman ve her yerde yüksek sesle ifşa etmekten geri durmayacağız” dedi.

Mor Dayanışma, Kampüs Cadıları, İnsan Hakları Derneği (İHD) Kadın Komisyonu, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Türkiye İşçi Partisi (TİP)’li kadınlar, Ankara’da kadınlara yönelik artan polis şiddetine ilişkin basın toplantısı düzenledi. İHD Ankara Şube’de düzenlenen toplantıda ortak basın metnini Mor Dayanışma sözcüsü Cemile Baklacı okudu.

‘Geçinemiyoruz dediğimiz için devlet şiddetti görüyoruz’

Ekonomik kriz, işsizlik ve yoksulluğun en çok kadınları etkilediğini kaydeden Baklacı, şunları söyledi:

“Döviz ve zamlar uçuşa geçmişken buna sessiz kalmadığımız ve geçinemiyoruz dediğimiz için bir kez daha erkek devlet şiddeti ile karşı karşıya geldik. Mor Dayanışma üyesi kız kardeşlerimizin etrafını saran 15 özel güvenlik görevlisi, hakaretler ve tehditlerle arkadaşlarımıza saldırırken, duruma sessiz kalmayan vatandaşları da tehdit etmişlerdir.”

‘Geçersiz bahanelerle telefonlara el konuldu’

 “Hiçbir hukuki gerekçeleri olmadığı halde şiddet tehdidi ile arkadaşlarımızın telefonlarındaki görüntüleri sildiren güvenlik görevlileri polisle işbirliği yaparak açıkça işlenen suça, yaşanan hukuksuzluğa ortak olmuştur. Metrodaki meşru eylemimizi engelleyen polis üç arkadaşımızı gözaltına aldıktan sonra ise hukuksuz bir şekilde ve geçersiz bahanelerle telefonlarına el koymuştur.”

‘Şiddete teşvik ediliyor’

Ülkenin her geçen gün şiddet ve ekonomik kriz karşısında biraz daha battığını belirten Baklacı, kadınlar her gün katledilirken devletin güvenlik güçlerinin bunlar karşısında tepkisiz kaldığını kaydetti.

‘İş yerleri önünde polis nöbet bekliyor’

Baklacı, şunları anlattı:

“Ankara’ da feminist mücadele yürüten kadınlara dönük yoğun bir polis tacizi yaşanmaktadır. Kadınlar eve giderken yolları kesiliyor. İş yerinin önünde polis nöbet bekliyor. Kadınların toplantı yaptıkları alanlara polis açıkça tehdit eder şekilde geliyor ve orada kadınlar gidene kadar bekliyor. Son iki aydır kadınların yaptıkları her etkinliğe, atölyeye, buluşmaya polisler gelerek kadınları bulundukları alanda kriminalize etmeye çalışıyor, rahatsız ediyor. Kadınlar polis baskısı ile aile içine hapsedilmeye ve şiddete sarmalına sokulmaya çalışılıyor. Son olarak Mor Dayanışma üyesi feminist mücadele arkadaşımızın işyeri polislerce basılarak arkadaşımızın işten çıkarılması için iş yeri tehdit ediliyor.”

Dayanışma çağrısı

Dayanışma çağrısında bulunan Cemile Bakalcı, şunları belirtti:

“Ankara Emniyeti’nin gerçekleştirdiği tüm bu hukuksuzluklara karşı gereken her yere kadın dayanışmasını, feminist isyanı da arkamıza alarak gereken başvuruları yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Üstelik yalnız olmadığımızı da biliyoruz. Olduğumuz her yerde mücadeleyi büyütürken bize yönelecek erkek devlet şiddetini her zaman ve her yerde yüksek sesle ifşa etmekten geri durmayacağız.”

HABER MERKEZİ