Filipinler’de Rai tayfununda ölenlerin sayısı 200’ü geçti

Filipinler’de Rai tayfununda ölenlerin sayısı 200’ü geçti

Filipinler’i vuran Rai tayfunu nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 208’e yükseldi.

Ulusal polis tarafından verilen yeni bilançoya göre ülkenin merkezi ve güneyini vuran Rai tayfununda 208 kişi hayatını kaybetti, en az 239 kişi yaralandı ve 52 kişi halen kayıp.

Kızıl Haç’ın Filipinler kolu kıyı bölgelerinde tam bir kıyım yaşandığını belirtti.

Arama ve kurtarma çalışmalarında 18 bini aşkın asker, polis, sahil güvenlik ve itfaiye üyesi katıldı.

Tayfun arkasında büyük bir yıkım bıraktı. Birçok bölgede iletişim kesildi, ağaçlar kökünden söküldü, ahşap evler yıkıldı, köyler su altında kaldı.

Saatteki hızı 195 kilometreye varan rüzgarlarla gelen tayfun perşembe ve cuma günleri Filipinlerin merkezi ve güneyini vurduktan sonra Güney Çin Denizi’nde uzaklaştı.

Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterde, felakete karşı koymak için 35 milyon Euro yardım paketi sözü verdi.

Rai, mevsime göre gecikmiş bir tayfun olarak değerlendiriliyor. Pasifik Okyanusu’ndaki tropikal kasırgaların çoğunluğu temmuz ile ekim arasında oluşuyor.

Filipinler küresel ısınma karşısında en kırılgan ülkelerden biri konumunda. Her yıl 20 dolayında tayfun ülkeyi vururken, zaten çok yoksul olan bu ülkede evlere, tarıma ve alt yapılara ağır zarar veriyor.

Rai tayfunu, Haiyan kasırgasını hatırlattı. Ülkenin tanık olduğu en ölümcül kasırga Haiyan, 2013’te 7 bin 300’ü aşkın kişinin ölümüne veya kaybolmasına yol açmıştı.

HABER MERKEZİ