Fransa’da din görevlileri son 60 yılda 216 bin çocuğu istismar etti

Fransa’da din görevlileri son 60 yılda 216 bin çocuğu istismar etti

Fransız’daki kiliselerde yaşanan cinsel istismara ilişkin yürütülen bir soruşturmada, 1950’den bu yana yaklaşık 216 bin çocuğun din insanları tarafından istismara uğradığı tespit edildi.

Fransa’da din insanları tarafından cinsel istismara maruz bırakan çocuklarla ilgili yürütülen soruşturma sonrası hazırlanan rapor Katolik Kilisesi’ni sarstı.

Raporu hazırlayan komisyonun başkanı Jean-March Sauve, Fransız Katolik Kilisesi’ndeki cinsel istismara ilişkin bir soruşturmada, 1950’den bu yana yaklaşık 216 bin çocuğun din görevlileri tarafından istismara uğradığını tespit ettiklerini söyledi.

Raporun halka açık çevrimiçi sunumunda, kötüye kullanımın sistematik olduğunu ifade eden Sauve, cinsel istismara maruz bırakılanların yüzde 60’ının bu olayın özel hayatlarını ciddi anlamda etkilediğini aktardığını kaydetti.

Sauve, kiliselerde 1950’den bu yana çocuklara cinsel şiddette bulunan rahip sayısının ise 2 bin 900 ile 3 bin 200 arasında olduğunu belirtti.

Kilise göz yumdu

Rapora göre kilise, istismarı önlemek için gerekli önlemleri almadığı gibi istismarı rapor etmedi ve çocukların bu kişilerle bir arada kalmasına göz yumdu.

Sorunun hala devam ettiğini söyleyen Sauve, kilisenin 2000’li yıllara kadar mağdurlara tam bir kayıtsızlık gösterdiğini ve tutumunu ancak 2015-2016’da değiştirmeye başladığını ifade etti.

Sauve, komisyonun yaklaşık 2 bin 700 kişinin istismara maruz bırakıldığını tespit ettiğini, ancak araştırma ve anket gruplarının yaptığı geniş kapsamlı çalışmaya göre bu sayının 216 bin olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Sıradan üyeler tarafından gerçekleştirilen istismar dahil edildiğinde sayı 330 bine kadar çıkıyor.

Mağdurlar derneği La Parole Liberee’yi kuran Francois Devaux, raporun halka açık sunumunda kilise temsilcileri için “İnsanlığımız için bir yüzkarasısınız” ifadelerini kullandı.

Fransız toplumunda 5,5 milyon kişinin çocukluğunda cinsel şiddete maruz kaldığını belirten ve kiliseyi korkaklıkla suçlayan Devaux ise “Bu cehennemde iğrenç toplu suçlar işlendi” dedi.

Söz konusu komisyonun 2018 yılının sonunda kiliseye olan güveni yeniden sağlamak için kurulduğu ve kiliseden bağımsız olarak çalıştığı belirtiliyor.

HABER MERKEZİ