Fransa’dan ittifaka tepki: İki ülkede büyükelçilerini geri çekti

Fransa’dan ittifaka tepki: İki ülkede büyükelçilerini geri çekti

Avustralya’nın ABD’yle yeni bir ittifak kurması ve Fransa’yla tarihi denizaltı anlaşmasını iptal etmesine tepki gösteren Fransa, Avustralya ve ABD’deki büyükelçileri geri çekti.

Fransa, Avustralya’nın ABD ve İngiltere ile Hint-Pasifik ittifakı oluşturmasının ardından Fransa’yla imzaladığı denizaltı anlaşmasını iptal etmesine tepki gösterdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un talimatı üzerine Washington ve Canberra’daki büyükelçilerini istişareler için geri çağırdıklarını duyurdu.

Bakan, “olağanüstü bu hamlenin” ABD ve Avusturya hükümetlerinin yaptığı “olağanüstü” duyuruların ciddiyeti göz önüne alındığında meşru olduğunu söyledi.

ABD, “Aukus” adı verilen ittifakın savunma alanında kapasite paylaşımını daha da güçlendireceğin, belirtmiş, bu çerçevede Avustralya’nın nükleer denizaltılarla donatılacağı kaydetmişti.

Avustralya, bu duyurudan kısa süre sonra Fransa’yla yapılan milyarca euro değerindeki denizaltı projesini iptal etmişti.

ABD’den açıklama

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Paris’in kararından üzüntü duyulduğu belirtilere, “Uzun süreli ortaklığımızda daha önce olduğu gibi gelecekte de farklılıkları aşmak için çaba göstermeye devam edeceğiz” denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da Paris’in öfkesini anladıklarını ve önümüzdeki hafta New York’ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Fransız tarafıyla konuyu üst düzey yetkililerle görüşmeyi umduklarını belirtti.

Price, “en eski ortakları” olan Fransa’yla ilişkilere verdikleri önemi de vurguladı.

Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne de ele alınması gereken oldukça zorlu meselelerin olduğunu ancak Fransa’yla yakın ve yapıcı biçimde birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi.