G20 zirvesi başlıyor

G20 zirvesi başlıyor

G20’nin liderler zirvesi, pandemi ve iklim krizi başlıklarıyla yarın İtalya’nın başkenti Roma’da başlıyor.

Dünyanın en büyük ekonomilerini bir araya getiren uluslararası forum G20’nin liderler zirvesi yarın İtalya’nın başkenti Roma’da başlıyor. BBC Türkçe’de yer alan habere göre, iki gün sürecek olan zirvede Covid-19 ile mücadele, pandemi sonrası ekonomik kalkınma ve iklim krizi konularına odaklanılacak.

Zirveye, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı G20 ülkelerinin devlet ya da hükümet liderlerinin yanı sıra uluslararası kurumların temsilcileri de katılıyor.

30-31 Ekim tarihli zirve için Roma’ya gelmesi beklenen liderler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yer alıyor. ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hindistan Başbakanı Narendra Modi zirveye şahsen katılması planlanan liderlerden.

Görevi devretmeye hazırlanan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de son katılacağı G20 zirvesi için Roma’ya gelmesi planlanıyor. Merkel’in Roma’da Erdoğan ile de ikili görüşme yapması bekleniyor.

ABD Başkanı Biden’ın yapması beklenen ikili görüşmeler arasında ise Fransa Cumhurbaşkanı Macron da yer alıyor. İki lider, AUKUS paktı krizi sonrası ilk kez yüz yüze görüşecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’in ise pandemiyle bağlantılı nedenlerle Roma’ya gelmeyeceği belirtiliyor. Rusya ve Çin’in zirveye videokonferansla katılması bekleniyor.

‘Tüm ülkeler üzerine düşeni yapmalı’

G20 liderler zirvesi, Glasgow’da yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) 26. İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP26) hemen öncesinde düzenlenmesi nedeniyle de özel ilgi çekiyor. Dünyanın en büyük ekonomilerinin COP26 öncesi iklim krizi konusunda vereceği mesajlar yakından izlenecek.

Dünyanın toplam GSYİH’sinin yüzde 80’inden fazlasına sahip olan G20 ülkeleri, küresel sera gazı emisyonlarının da yaklaşık yüzde 80’ininden sorumlu.

G20’nin dönem başkanlığını yürüten İtalya’nın Başbakanı Mario Draghi geçen ay iklim aktivistlerinin Milano’da düzenlediği toplantıya katılmış ve iklim krizi önlemleri konusunda “Başarılı olmak istiyorsak başta G20 üyeleri olmak üzere tüm ülkeler üzerlerine düşeni yapmalı” demişti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de geçen hafta yaptığı bir açıklamada “Roma’da toplanacak olan G20 liderleri, gezegendeki karbon kirliliğinin beşte dördünden kendi ekonomilerinin sorumlu olduğunu biliyor. G20 hükümetleri ayağa kalkıp bu çabanın öncülüğünü üstlenmezse bizi korkunç insani acılar bekliyor” uyarısı yapmıştı.

Aşı dağıtımı

Covid-19 pandemisinin küresel çapta sağlık ve ekonomiyi ilgilendiren boyutları da zirvenin ana başlıkları arasında yer alıyor. G20 liderler zirvesine Avrupa Birliği’ni temsilen katılacak olan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “G20’de, 2022 ortasına kadar yüzde 70’lik küresel aşılama oranına ulaşmanın taahhüt edilmesini umuyorum” dedi.

AB’nin bu konuda üzerine düşeni yapacağını söyleyen Ursula von der Leyen, “Gelecek yıl AB’de 3.5 milyardan fazla aşı üretilmesi bekleniyor. Bunların çoğu AB dışına gönderilecek. Ayrıca en az 500 milyon doz aşı bağışı yapacağız” diye konuştu.

Uluslararası Af Örgütü de bu hafta içinde bu konuda bir uyarı mesajı yayımlayarak “G20 liderleri aşılara ulaşım konusunda geçmişteki hataları tekrarlamamalı” dedi.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, “G20 ülkeleri yüzde 63 aşılama oranına sahipken düşük ve orta-düşük gelirli ülkelerde nüfusun yalnızca yüzde 10’u aşılanabildi” dedi ve bunu “bencillik ve açgözlülük” diye niteledi.

Uluslararası Af Örgütü’nün de aralarında yer aldığı çok sayıda dernek bu soruna dikkat çekmek amacıyla bugün Roma’da bir gösteri düzenlemeyi planlıyor.

HABER MERKEZİ