Genel Kurul’da ‘HDP kapatılsın’ tartışması

Genel Kurul’da ‘HDP kapatılsın’ tartışması

Meclis Genel Kurulu’nda konuşmasında “HDP kapatılsın” diyen MHP’li Erkan Akçay’a yanıt veren HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Katil ve çete liderlerine kendini siper eden bir parti bizim hakkımızda konuşamaz” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda devam eden bütçe görüşmelerinde MHP’li Feti Yıldız’ın Anayasa Mahkemesi ve Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik ithamları tartışmaya neden oldu. Anayasa Mahkemesi’nin Yüce Divan sıfatıyla yargılamak için bir ceza mahkemesi görevi olduğunu hatırlatan Yıldız, AYM’de görev alan üyelerin yarısından fazlasının hukuk eğitimi almadığını savundu. MHP olarak bu nedenle Yüce Divan Mahkemesi kurulmasını istediklerini iddia eden Yıldız, “Burada, siyasi parti kapatma davaları, Yüce Divan yargılamaları ‘Yüce Divan’ adıyla kurulacak bir mahkemeye verilecektir” dedi. Yeni siyasi partilerin kurulmasından da rahatsızlık duyduklarını açıklayan Yıldız, “ Bunların demokrasiyi yozlaştırmaktan başka da hiçbir görevleri yok” diye konuştu

HDP’li Beştaş’a söz hakkı verilmedi

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş’ın sataşmadan söz talebine karşı çıkan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’ın savunması ise “Düşüncelerimizi açıkladık” oldu. MHP’li Yıldız’ın sataşması üzerine söz isteyen HDP’li Beştaş’a söz hakkı verilmedi. Meclis Başkanvekili Haydar Akar, “Tutanaklara baktıktan sonra eğer sataşma varsa söz vereceğim” dedi. Buna tepki gösteren Beştaş, “Ne demek ‘Böyle bir usul yok’. Bana böyle hakaret edemez” dedi.

Beştaş: Ciddiye almıyoruz

HDP grubunun konuşması ardından söz alan Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, şunlara dikkat çekti:

“Bir kere, her şeyden önce partimizin kapatılmasını gece gündüz her yerde savunan başka bir parti var, ismini söylemeye gerek var mı bilmiyorum. Grup toplantılarında ve her yerde siyasetlerini sadece HDP’nin kapatılması üzerine kurmuşlar. Bu da yetmedi, şimdi bu sefer, ‘AYM de kapatılsın’ diyorlar, AYM’ye de takmış vaziyetteler. Ne olmuş? Biz itiraz ediyoruz bu ‘Kapatılsın’ lafına ve bunu çok da ciddiye almıyoruz -onu söyleyeyim- gündemimize de almıyoruz ama bugün Anayasa Mahkemesi görüşüldüğü için bunu konuşma ihtiyacı duyduk.”

‘Hukuk yok adalet yok’

MHP tarafından “AYM’yi savunmak size mi düştü, sana mı düştü?” şeklinde kendisine sözler sarf edildiğini ifade eden Beştaş,şunları söyledi:

 “Evet efendim, bana düştü, ben bir hukukçu olarak, bir milletvekili olarak AYM’nin kararlarını eleştirebilirim, yapısının demokratikleşmesini savunabilirim, kuvvetler ayrılığına göre farklı eleştirilerimi yapabilirim ama ‘AYM kapatılsın’ diyemem. Onlar kendilerini bu ülkenin sahibi sanıyorlar, hamasetle Türkiye yurttaşlarını götürebileceklerini sanıyorlar. ‘Milletçi’ diye diye milleti üç kuruşa muhtaç hâle getirdiler. En büyük millet düşmanlığını onlar yapıyorlar aslında çünkü pusulaları hukuk ve adalet değil, bu ülke sahipsiz değil ve sahibi de siz değilsiniz.”

Günay: Kapatın demek yargıya darbedir

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise HDP’yi bir kez daha 6-8 Ekim Kobani gösterilri üzerinden suçlamaya çalıştı. HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Anayasa Mahkemesi’ni kapatın demek yargıya darbe yapmaktır. Anayasal düzeni tehdit ediyorsunuz” dedi. HDP’ye yönelik ithamlarını sürdüren Akçay, “Biz Anayasa Mahkemesi’ne ilişkin görüşlerimizi söyleriz. Zaten bu Anayasa Mahkemesi’ni HDP’den başka savunan da kalmadı” dedi.

‘Katilleri savunan parti bizim hakkımızda konuşamaz’

Sataşma üzerinden söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, konuşmasına şöyle devam etti:

 “Katil ve çete liderlerine kendini siper eden bir parti bizim hakkımızda konuşamaz. ‘Terör’ laflarıyla kendi siyasetini meşrulaştırmaya çalışıyor ama bunu asla kabul etmeyeceğiz. Milliyetçi Hareket Partisi bütün üyeleriyle birlikte olmasa da belirli isimler ve sözcüleri her gün, her konuşmasında Türk Ceza Kanunu’nun 288’inci maddesindeki suçu bilerek ve isteyerek işliyor. (…) Biz diyoruz ki: Siz bu ülkenin sahibi sayıyorsunuz kendinizi ama değilsiniz. Siz giderek küçülen, barajı kendiniz için indiren ve sadece bize saldırıyla yaşamınızı devam ettirmeye çalışan bir partisiniz..”

MHP’li Akçay ise bir kez daha HDP’yi hedef alarak, “HDP kapatılmalıdır” dedi. HDP’li Beştaş’ın kürsüden söz istemesi ise AKP Erzurum milletvekili İbrahim Aydemir’i rahatsız etti. Aydemir, “O yerinden konuştu. Allah Allah” derken, Beştaş, “Size ne oluyor?” dedi.

Beştaş’tan ‘HDP kapatılsın’ yanıtı

Kürsüye çıkan Beştaş, şöyle konuştu:

“Vallahi, biz ne savunduğumuzu ne söylediğimizi gayet iyi biliyoruz. Siz ‘HDP kapatılsın!’ diyorsunuz ama biz MHP’nin yaptığı siyaset aslında binlerce kere kapatılmayı hak ettiği hâlde bir siyasi parti olarak bunu söylemeyi zül kabul ediyoruz. Asla bunu söylemiyoruz. Çünkü biz sizin halk tarafından kapatılacağınızı ve kapatılmaya başladığınızı gayet iyi biliyoruz zaten.”

HABER MERKEZİ