Genel Kurul’da ‘Yalan’ ve ‘Palavra’ şarkısı dinleten TİP’li Kadıgil’e kınama cezası

Genel Kurul’da ‘Yalan’ ve ‘Palavra’ şarkısı dinleten TİP’li Kadıgil’e kınama cezası

Türkiye İşçi Partisi milletvekilleri söz haklarını alabilmek için  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ı ve TBMM yönetimini protesto etti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın konuşması sırasında “Yalan” ve “Palavra” sözleri geçen şarkıları hoparlör aracılığı ile genel kurula dinleten TİP milletvekili Sera Kadıgil’e kınama cezası verildi.

Meclis Genel Kurulu’nda tansiyon yükseldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın sunumu sırasında Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Sera Kadıgil tepki gösterdi. Kadıgil, Fuat Oktay’ın konuşmasını, Ajda Pekkan’ın “Yalan ve Palavra” şarkıları ile protesto etti.

‘Oyun havası açtım oynamayı seviyorsunuz’

AKP’li vekiller de Kadıgil’e tepki gösterdi. Kadıgil, “Bize de beş dakika konuşma hakkı verilsin” sözlerine karşı Meclis Başkanı Mustafa Şentop, ikazda bulundu. Kadıgil, Oktay’a, “Oyun havası açtım oynamayı seviyorsunuz. Cumhurbaşkanı yardımcısı” dedi. Kadıgil’in tepkisi üzerine Meclis Başkanı Mustafa Şentop, İç Tüzük gerekçesiyle Meclis’in düzenini bozma gerekçesiyle “kınama” cezasını verilmesini istedi. Kadıgil, “Telefonlarımızı cevap vermeyen Meclis başkanı ben sizi kınıyorum” diyerek tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Fuat Oktay sunumu keserek, savunma için TİP’e söz verdi.

TİP Genel Başkanı: Hakkımızı aldık

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, savunma için kürsüye çıktı. Baş, “Kendi hakkımızı istiyoruz ve gördüğünüz gibi aldık. Kendimizi değil, halkı savunacağız. Halkın sesinin bu kürsüden ifade edilmesi gerekiyor. İnsanların susturulduğu yer değildir” sözleriyle tepki gösterdi. Baş’ın sözlerine AKP milletvekilleri tepki gösterdi. Meclis Başkanı Şentop da Baş’ı uyararak, İç Tüzük 66’ya göre sözünü kesme tehdidinde bulundu.

‘Her yerde halkın sesini kısıyorsunuz’

Kürsüde konuşmasını sürdüren Baş, “Biz söz hakkını alabilmek için Grup Başkanvekilleriyle, Meclis Başkanı ile görüştük. Her yerde halkın sesini kısıyorsunuz. Meclis’te kısmayın. Halkın, haklının sesi hiçbir yerde engellenemez. 5 dakikalık süre içerisinde bütçe tartışmasında pek çok kişinin söylediğinden farklı değil” diye belirtti.

‘Sülale devri bitecek’

Baş’ın konuşması bir kez daha AKP’li milletvekilleri tarafından kesilmek istenmesi üzerine “Savunma hakkımı kullanamıyorum” diye karşılık verdi. Baş’a bir tahammülsüzlükte Meclis Başkanı Şentop’tan geldi. Şentop, “Çalışma düzenimizi bozdunuz. Öyle süt liman meclis yok” dedi. Bu sırada partilerin Grup Başkanvekilleri de Meclis Başkanı Şentop ile görüştü.

Bütçeye dair konuşan Baş, “Siz de biliyorsunuz, biz de biliyoruz. Halkın zenginlikleri bütçesi hortumlanıyor. Normal şartlarda konuşabilsek, yedirdiniz, semirdiniz, cukkaladınız, sonra da batırdınız. Yargılanacaksınız. Vatandaşı bu dondurucu soğukta ekmek kuyruklarında bekletirken, kasalarında balya balya para biriktirenler yargılanacak. Bağırın, çağırın, Herkes bilsin Lale Devri nasıl bittiyse sülale devri de bitecek.” diye konuştu.

Meclis Başkanı Şentop, savunma ardından Kadıgil’e ceza verilmesini Genel Kurul oylamasına sundu. AKP ve MHP oylarıyla Kadıgil’e “kınama” cezası verildi. Yapılan işlem ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, kürsüye çıkarak, yeniden konuşmasına devam etti.

HABER MERKEZİ