Gezer’in cenaze töreninde yaşananlar: Kolluk ve belediye suç işledi

Gezer’in cenaze töreninde yaşananlar: Kolluk ve belediye suç işledi

Garibe Gezer’in ölümüne cezaevinde maruz kaldığı işkencenin sebep olduğunu belirten Mardin Barosu, polis ve belediyenin “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ile ayrımcılık” suçu işlendiğini belirtti.

Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi ile İnsan Hakları Komisyonu, Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşamını yitiren Garibe Gezer’in cenazesinin Mardin’e getirilmesi sonrası yaşananlara dair gözlem raporunu kamuoyu ile paylaştı.

Mardin Barosu Konferans Salonu’nda yapılan açıklamayı avukat Ruşen Bingül Binbaş yaptı. Gezer’in yapılan otopsi işlemlerinde aile ve avukatlarına haber verilmemesi, otopsi belgesinde herhangi bir bilginin yer almamasının olayın vahametini artırdığını belirten Binbaş, yaşananların Gezer’in ölümüne dair şüpheleri arttırdığını ifade etti. Binbaş, “Uğradığı işkencenin üstünün karartılmak istendiği şüphesini de doğurmuştur” dedi.

‘Kolluk tarafından suç işlendi’

Cenazenin Mardin’e getirildiği 10 Aralık günü havalimanında olduklarını ve yaşananlara gözleri ile şahit olduklarını ifade eden Binbaş, “Cenazenin aileye teslimi ve memleketi olan Dargeçit’e götürülmesi sırasında hem cenazeye hem aileye hem de ailesi ile dayanışmada bulunmak üzere havaalanında bulunanlara yönelik uygulamalar başlı başına ayırımcılık ve nefret suçunu oluşturmuştur. Öncelikle havaalanına cenaze nedeniyle yoğun bir kolluk görevlendirmesi yapılmış ve görevlendirilen kolluk orada hazır bulunan aile ve vatandaşlara yönelik dışlayıcı tutum ve söylemlerde bulunmuştur. Buna dair sosyal medyaya yansıyan görüntüler kamuoyu vicdanlarını yaralamıştır. Bizzat kolluk tarafından halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu işlenmiştir” şeklinde konuştu.

‘Aileye eziyet edildi’

Cenazenin Dargeçit’e nakli sırasında kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesine ait cenaze nakil aracının havalimanından cenazeyi almadan geri döndüğünü hatırlatan Binbaş, “Aracın hiç gelmemesi dahi ayrımcılık suçu kapsamında değerlendirilmesi gerekecek bir husus iken aracın havaalanına gelip cenazeyi almadan dönmesi hem ayrımcılık hem de halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunu oluşturmuştur. Öyle ki, Mardin Büyükşehir Belediyesine ait cenaze nakil aracı cenazeyi almadığından cenaze saatlerce havaalanında bekletilmiş ve bu suretle ailesine eziyet edilmiştir. Cenaze nakil hizmeti sağlayan kamu kuruluşu ayrımcılık yaparak görevini kötüye kullanmıştır. Cenaze nakil aracının geri gitmesi hususu ile ilgili Garibe Gezer ailesinin yaptığı görüşmede aileye ‘kendi imkanlarınız ile götürün’ denildiği ve aracın geri gönderildiği ifade edilmiştir” diye aktardı.

‘Yollar polis tarafından kapatıldı’

Cenazenin havaalanından alınarak Dargeçit’e götürülmesi sırasında da yolların polis tarafından tutulduğunu ve alternatif yolların kapatıldığını kaydeden Binbaş, “Bu uygulama rutin yapılan uygulamalardan farklı olup hem özel durumu olan insanlara geçiş kolaylığı sağlanmamış hem de alternatif yollar uygulama noktası öncesi kapatılmıştır. Bu nedenle cenaze nedeniyle aileye ve aile ile dayanışma gösteren vatandaşlara eziyet ettirilmek istenildiği duygusu oluşmuştur” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ