Gezer’in ölümü: Pervin Buldan Adalet Bakanlığı’nı göreve çağırdı

Gezer’in ölümü: Pervin Buldan Adalet Bakanlığı’nı göreve çağırdı

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Van’da Kandıra Cezaevi’nde yaşamını yitiren Garibe Gezer’le ilgili konuştu. Buldan, “Yaşamını yitirmesi şaibelidir. Adli Tıp Kurumu’ raporunun aileye verilmemesi bile bu durumun şaibeli olduğunu ortaya koyuyor. Adalet Bakanlığı bu şaibeli ölüm ile ilgili olan tüm sorumluları ortaya çıkarması gerekiyor” dedi.

HDP lideri Pervin Buldan, Van’da aydın, yazar, gazeteci ve sanatçılarla bir araya geldi. Burada konuşan Buldan, Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde yaşamını yitiren Garibe Gezer’in durumunu gündeme getirdi. Gezer’in yaşadıklarına ilişkin HDP tarafından birçok kez çağrı yaptıklarını hatırlatan Buldan, ancak yetkililerin bu çağrılara kulak verilmediğini söyledi. Pervin Buldan, “Gezer’in şaibeli bir şekilde yaşamına yitirdiğine tanıklık ettik. Biz HDP olarak hukuken bu işin peşini bırakmayacağız. Bu şaibeli ölümün nasıl olduğunu ortaya çıkarılması için mücadele edeceğiz” dedi.

İktidarın ülkeyi nefesiz bırakmaya çalıştığını ifade eden HDP lideri, “Demokratik siyaseti, katılımcılığı hak ve adalet arayışları ile barış çabalarını tasfiye ederek faşizmin her alanda kurumsallaştırılması çoklu krizin temel nedenidir” diye konuştu.

‘Rüzgar bizden yana’

Türkiye’nin artık bir yol ayrımında olduğunu belirten Buldan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Rüzgar, bizden yanadır. Çünkü bu mücadele inkarcı sistemin politikalarında önemli kırılmalar yaratmaya başlamıştır. En önemli başarı, farklılıkların, kimlik ve inançların tekleştirilmemiş olmasıdır. Bu başarı, kadınların ilmek ilmek örerek, bedel ödeye ödeye, ama bir an olsun vazgeçmeyen kararlılıkla sürdürdüğü eşitlik ve özgürlük mücadelesinde çıtayı daha da yükselmiş olmasıdır.”

‘HDP siyasette belirleyici güç’

HDP’nin Türkiye siyasetinde belirleyici bir güç olduğunu belirten Buldan şunları kaydetti:

“Bu iktidarın tüm hukuksuzluklarını, usulsüzlüklerini, yolsuzluklarını, savaş ve rant düzenini teşhir eden, hakikatleri her gün iktidarın karşısına çıkaran HDP’dir. İktidarın yalanları, çarpıtmaları karşısında hakikati dimdik ayakta tutan ‘kral çıplaktır’ diyen HDP’dir. Kürt sorunun demokratik müzakereyle çözümünü, bu sorun çözülürse demokrasinin de adaletin de ekonomik refahında büyüyeceği gerçeği siyasetin ve toplumun gündemine taşıyan HDP’dir.”

Kapatma davası

HDP’nin kapatma davasının esas hedefinin halkların ortak geleceği olduğunu belirten Buldan, “HDP’ye yönelik her saldırı, demokrasiye yönelik saldırıdır. HDP’yi siyaset dışına itme çabaları halkları siyasetsiz bırakma çabasıdır. Herkesin bunu böyle görmesi ve buna göre tutum alması gerekiyor” diye konuştu.

‘Dar siyaset zulüm düzenine hizmet eder’

Pervin Buldan, konuşmasında şunlara da yer verdi :

“Demokrasi ittifakımızı, mücadele ortaklığımızı daha da büyüteceğiz. Bizim açıkladığımız deklarasyon halkı tek adam rejiminin yarattığı enkazın altında birlikte kurtarma çağrısıdır. Kaybedecek zamanımız yok. Dar siyaset anlayışıyla, korkuyla ve kaygıyla hareket edilmesi zulüm düzenine hizmet eder. Enkaz altında kurtulmayı bekleyen halkımızın imdat çığlıkları yükselmektedir. Herkesin mücadele ortaklığıyla hareket etmesi gerekiyor. Bunu yapmayan bu halkın yüzüne bakamaz ve bu vebalin altından kalkamaz.”

‘Bu seçimler cumhurbaşkanlığı değil rejim seçimidir’

Türkiye’nin bir seçim sürecine girdiğini ve acilen bir seçimin yapılması gerektiğinin altını çizen Buldan, “Bu seçimler cumhurbaşkanlığı seçimi değil rejim seçimidir. Gelecek 100 yılı belirleme seçimidir” dedi.

Buldan’ın konuşmasının ardından toplantı, basına kapalı olarak devam etti.

HABER MERKEZİ