Gezi Davası: Kavala’nın tutukluğuna devam kararı verildi

Gezi Davası: Kavala’nın tutukluğuna devam kararı verildi

Çarşı davası ile birleştirilen Gezi Davası’nın bugün görülen ilk duruşmasında Osman Kavala’nın tutukluğuna devam kararı verildi.

Üçüncü kez görülen Gezi Davası’nın ilk duruşması tamamlandı. Aralarında tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın da bulunduğu toplam 52 kişinin yargılandığı davanın duruşmasında mahkeme heyeti, Osman Kavala’nın tutukluğunun devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma, 26 Kasım 2021 Cuma günü saat 10.00’da görülecek.

Duruşma öncesinde, Taksim Dayanışması adına bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve il teşkilatı, HDP milletvekilleri Zeynel Özen ve Zübeyde Gülüm, Sol Parti Parti Meclisi üyesi Alper Taş, Gülsüm ve Sami Elvan ile uluslararası kurum temsilcileri katıldı. Açıklamada “Gezi’yi kirletemezsiniz” denildi.

Duruşmada Çarşı sanıklarının avukatları davaların ayrılmasını talep etti. Mahkeme heyeti tarafından taleplerinin reddedilmesi üzerine avukatlar salonu terk etti.

Duruşmaya SEGBİS ile bağlanan Osman Kavala, “Sudan bahanelerle tutukluluğumun sürdürülmesi yargısız infazdır, algı yaratma çabasıdır, AİHM’in kararının etrafından dolanma girişimidir” dedi.

Çarşı sanıklarının avukatları davaların ayrılmasını talep etti ancak mahkeme heyeti bu talebi reddetti. Bunun üzerine Çarşı avukatları davadan çekilme kararı alarak salonu terk etti. Sanıklar, avukatlara alkışlarıyla destek verdi.

Kavala: Yargısız infazdır

Gezi Davası sanıklarından Mücella Yapıcı, aynı iddianame ile iki kez yargılanıp beraat aldığını hatırlatarak “Bu davayı geldiği bu hâliyle hukuken ve vicdanen kabul etmiyorum” diye konuştu. Mücella Yapıcı’nın avukatı Fikret İlkiz, birleştirilen dosyayı ilk defa bugün gördüklerini ifade ederek önümüzdeki celse beyanda bulunacaklarını söyledi.

Gezi Davası sanıklarından Can Atalay da savunma için makul süre talep etti. Atalay, “Biz yokmuşuz gibi yargılama yapılıyor. Bu, ‘savunmanızı verin’ diye geçiştirilebilecek bir şey değil” ifadelerini kullandı.

Sanıkların çoğu savunma için yeterli süre talep etti. Duruşmaya SEGBİS ile bağlanan Osman Kavala, Çarşı davasında suçlananlarla tanışıklığı ve irtibatı olmadığını belirtti. Gezi protestolarına Türkiye’nin dört bir yanından pek çok insanın katıldığına vurgu yapan Kavala, “Bana yöneltilmiş olan 15 Temmuz darbe girişimine katılmak suçlaması da daha sonra kurgulanmış olan casusluk suçlaması gibi delilden tamamen yoksun, çirkin bir iftiradır, haysiyetime yönelik bir suikasttir” dedi.

Sudan bahanelerle tutukluluğumun sürdürülmesinin yargısız infaz ve algı yaratma çabası olduğunu vurgulayan Kavala, “Umarım, davaların birleştirilmesi, Türk yargısının karşı karşıya olduğu tehditlerin daha iyi anlaşılmasına vesile olur. Umarım ülkemizde bir daha böyle bir iddianame hazırlanmaz, böyle şey bir daha yaşanmaz” sözlerini kullandı.

Ne olmuştu?

Gezi Direnişi’ne ilişkin beraat kararlarının İstinaf Mahkemesi’nce bozulmasının ardından iş insanı Osman Kavala, gazeteci Can Dündar ve oyuncu Mehmet Ali Alabora’nın da aralarında bulunduğu dava, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanmıştı.

Kararda, Gezi Parkı ile Çarşı davaları arasında bağlantı olduğu belirtilmişti. Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 sanığa verilen beraat kararı ise Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından bozulmuştu. Yargıtay, her iki davanın birleştirilmesine karar verdi.

HABER MERKEZİ