‘Gezi direnişi yargılanamaz’

‘Gezi direnişi yargılanamaz’

Aralarında tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın da olduğu 51 kişinin yargılandığı duruşma öncesi açıklama yapan Taksim Dayanışması, “Gezi direnişinin” yargılanamayacağını belirtti.

Gezi Parkı eylemleri nedeniyle 2017’den bu yana tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu 16 hak savunucusu ile Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı’nın 35 üyesinin yargılandığı davanın 3’üncü duruşması, Çağlayan’da bulunan 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülüyor.

Taksim Dayanışması, duruşma öncesi İstanbul Adliyesi önünde açıklama yaptı.

Açıklamaya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP İstanbul Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu,  CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve Gezi eylemleri sırasında polisin attığı gaz bombasının kafasına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. “Gezi umuttur umut yargılanamaz” pankartının açıldığı açıklamada, “Biz Geziciyiz siz gidici” ve “Direnişimiz bitir mi sandın” pankartları taşındı.

‘Tarihin en parlak sayfası’

Açıklamada konuşan Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Akif Burak Atlar, Gezi direnişinin tarihin en parlak sayfalarında yer aldığını belirterek, bu direnişin yargılanamayacağını ifade etti. Bu davayla birlikte gerçeklerin çarpıtılmak istenildiğini söyleyen Atlar, direnişi, suçla, terörle, darbeyle anılan bir eyleme dönüştürülemeyeceğini vurguladı.

‘İzin vermeyeceğiz’

“Milyonlarca insanın, demokratik hak ve talepleri için parklarda, meydanlarda, sokaklarda özgürlük, demokrasi ve insanca yaşam için ortaya koyduğu direnişi kirletmenize izin vermeyeceğiz” diyen Atlar, şunları söyledi:

Bu ülkenin eşitlik, özgürlük ve adalet umudunu kirletmenize izin vermeyeceğiz. Abdocan’ın, Mehmet’in, Ethem’in, Medeni’nin, Hasan Ferit’in, Ali İsmail’in, Ahmet’in ve Berkin’in düşlerinin kirletilmesine izin vermeyeceğiz. Çünkü haklıyız. Gezi’de yaşam alanlarımızı, kentsel hafızamızı savunurken ne kadar haklıysak, bugün barınma hakkını savunurken o kadar haklıyız.

Karanlık düzene karşı ısrarla özgürlüğü, demokrasiyi ve yaşamı savunacağız.  Çünkü biliyoruz ki: Gezi’de yaşam alanlarımızı, kentsel hafızamızı savunurken ne kadar haklıysak, bugün barınma hakkını savunurken o kadar haklıyız. Gezide özgürlükleri savunurken ne kadar haklıysak, bugün Enes Kara’nın yaşama sevincini ve geleceğini çalan tarikat ve cemaat zorbalıklarının karanlığı karşısında aydınlığı savunurken o kadar haklıyız. Gezi’de meslek ilkelerini ve bilimsel doğruları savunurken ne kadar haklıysak, bugün akıl dışı yönetimsel kararlarla afetlere mahkûm edilen kentlerimiz için liyakati savunmakta o kadar haklıyız.

‘Dayanışma yargılanamaz’

Gezi davasıyla birlikte milyonlarca insanın yargılanmak istendiğine dikkati çeken Atlar, şöyle devam etti:

2017 yılından bu yana somut hiçbir delil olmadığı halde siyasi bir tutsak olarak tutukluluğu devam eden Mehmet Osman Kavala bir kez daha yargılanmak isteniyor. Yeryüzündeki tüm renklere sahip çıkan Gezi Direnişi’nin siyah ve beyazı olan ‘Çarşı’ ailesi bir kez daha yargılanmak isteniyor. Bu beyhude çabanıza izin vermeyeceğiz. Çünkü haklıyız; dayanışma, paylaşma, emek, yargılanamaz.

Grup ardından duruşmayı izlemek üzere adliyeye geçti.

HABER MERKEZİ