Güldünya’nın yaşamı tiyatro sahnesinde: ‘Gül’e Ağıt’

Güldünya’nın yaşamı tiyatro sahnesinde: ‘Gül’e Ağıt’

İBB Şehir Tiyatroları, erkek kardeşi tarafından öldürülen Güldünya Tören’in hikayesini sahneye koydu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, kardeşi Ferit Tören tarafından 2004 yılında öldürülen Güldünya Tören’in hayatını tiyatroya uyarladı.

Deniz Altun’un yazdığı ‘Gül’e Ağıt’ adlı oyunun yönetmenliğini Özgür Kaymak üstleniyor.

Oyun, 23 Şubat saat 20:30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde ilk kez sahnelenecek.

‘Gül’e Ağıt’, Güldünya’nın hikâyesi ekseninde ‘namus, töre ve ahlak’ kavramlarını sorguluyor.

Müziğini Okan Kaya’nın, dekor-kostüm tasarımını Zuhal Soy’un, ışık tasarımını Murat Selçuk’un, efekt tasarımını Hamza Değirmenci’nin yaptığı, fotoğraflarını Sadi Ayan’ın çektiği oyunda Aslı Nimet Altaylar, Ayşem Yağmur Ulusoy, Can Tarakçı, Cüneyt Arda Pamuk, Çağrı Büyüksayar, Fahri Kıncır, Gülsün Odabaş, Hikmet Körmükçü, İskender Bağcılar, Murat Üzen, Tarık Köksal, Tarık Şerbetçioğlu, Uğur Dilbaz, Uğurtan Atakan, Yasemin Güvenç rol alıyor.

Oyunun tanıtım metninde şu ifadeler yer alıyor:

Oyun, “sessizliğin” gölgesinde kalan bütün kadınların ortak yazgısına da bir çığlık atıyor. Yakın akrabası tarafından tecavüze uğrayan ve çocuğunu doğurduktan sonra ailesi tarafından öldürülen Güldünya, bir genç kızın düşleriyle, sevecenliği ve hayat doluluğuyla sahnede yeniden hayat buluyor. Beyaz bir gelinlik hayal ederken, beyaz bir kefenle hayattan koparılan Güldünya, çeyizini ve ağabeyine yazdığı mektubu emanet bırakıyor geriye…

Güldünya Tören

Bitlis’in Güroymak ilçesine bağlı Budaklı Köyü’nde 1982 yılında doğan Güldünya, teyzesinin oğlu Servet Taş tarafından tecavüze maruz bırakıldı.

Tecavüz sonucu hamile kalan Güldünya, baskılar sonucu failin Taş olduğunu söyledi. Ailesi önce Güldünya’yı intihara zorladı ardından da İstanbul’a amcasının yanına yolladı.

Bir süre sonra Güldünya’nın erkek kardeşleri İrfan ve Ferit Tören, kadını öldürmeleri için aile tarafından İstanbul’a gönderildi.

Ferit Tören, burada Güldünya’yı silahla vurarak yaraladı. Bakırköy Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Güldünya, ameliyata alındı.

İrfan ve Ferit Tören yakalanmamasına rağmen polis, hastanede hiçbir koruma önlemi almadı. İçeri giren Ferit Tören, Güldünya’yı öldürdü.

Güldünya, Türkiye’de aile içi şiddet, tecavüz ve kadın cinayeti konularında sık sık anımsanan, sembol bir isim oldu.

Aylin Aslım, Güldünya isminde bir şarkı yaptı ve Gülyabani albümünde bu şarkıya yer verdi. 2008 yılında Kadına Yönelik Şiddete hazırlanan “Güldünya Şarkıları” albümünde Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Nazan Öncel, Emel Müftüoğlu, Zuhal Olcay, Aylin Aslım, Nilüfer, Şebnem Ferah, Şevval Sam, Rojin, Ayten Alpman, Funda Arar yer aldı.

Zülfü Livaneli, “Güldünya” isimli bir şarkı yaptı ve “Hayata Dair” albümünde bu şarkıya yer verdi.

“Güldünya” ismi şiddet gören kadınlara dair bir diziye, Bitlis’te kurulan bir kadın derneğine, kadına dair eserler basan bir yayınevine verildi.

HABER MERKEZİ