Taksim saldırısı sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘ABD taziyesinde’ Cumhurbaşkanı Erdoğan ile zıt düşmesine dair konuşan Ertuğrul Günay, “AK Parti’de bugün pek çok isim Soylu ve Bahçeli’den rahatsız” dedi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Taksim’deki saldırı sonrası ABD taziyesini reddetti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise teşekkür etti.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de grup toplantısında ABD’nin taziye mesajları için “sahte ve samimiyetsiz” nitelemesini yaptı.
Bu farklı tutumun ardından açıklama yapan AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Bakanlarımız çok kıymetli ama cumhurbaşkanımızın durduğu yerde durmalıyız” dedi.
‘Soylu ve Bahçeli kraldan daha çok kralcı tavır alıyorlar’
Konuya dair Gazete Karınca’ya değerlendirmelerde bulunan eski Kültür ve Turizm Bakanı ve AKP’nin eski milletvekillerinden Ertuğrul Günay, “Sayın Soylu ve iktidarın küçük ortağı Sayın Bahçeli kraldan daha çok kralcı tavır alıyorlar. İktidarla ya da ülkeyle ilgili herhangi bir konuya suhuletle yaklaşmak yerine keskin bir dille yaklaşmayı tercih ediyorlar. Bu ülkede hem bir rahatsızlık yaratıyor hem de zaman zaman iktidar partisini zora sokuyor” dedi.
İçişleri Bakanı Soylu’nun ABD’nin taziyesini kabul etmeyerek, “Bize verilen mesajı biliyoruz. Tekrar ifade ediyorum, ABD Büyükelçiliği’nin taziyesini kabul etmiyoruz. Müttefikliğimiz tartışılmalıdır” sözlerine de değinen Günay, şunları vurguladı:
Çok keskin bir dille rahatsızlık verici şekilde ve herhangi bir kanıtla da desteklenmeyen ithamlarda bulundular. Sayın Cumhurbaşkanı da bir devlet görevlisinin alması gereken tutumu aldı ve bütün taziye bildirenlere teşekkür etti. Buradan baktığımızda derinde bir görüş ayrılığı, dünyaya bakış ayrılığı olduğu çok aşikar.
Zaten Adalet ve Kalkınma Partisi’nin eski yıllarına baktığımızda Sayın Soylu ve Sayın Bahçeli’nin tutumuyla AKP’nin tutumu arasında yüzde yüz bir karşıtlık var. Ama son zamanlarda Adalet ve Kalkınma Partisi herhalde başka zorunluluklar nedeniyle geçmişte AK Parti’ye en ağır şeyleri söyleyen bu kişilerin bu tavırlarına tahammül gösteriyor. Bu tahammül her an kopabilir.
‘Pek çok isim AK Parti’nin son yıllarındaki sürüklenişinden rahatsız’
Basına yansıyan kulis haberlerinde yer alan AKP kadrolarının MHP ile yapılan ittifaktan ve bu nedenle verilen tavizlerden duyduğu rahatsızlığa da değinen Günay, 10 yıldır herhangi bir siyasi partiye üyelik bağının bulunmadığını belirtti. Günay, şu değerlendirmede de bulundu:
CHP ve pek çok diğer siyasi partide olduğu gibi Adalet ve Kalkınma Partisi’nde de hala görüştüğüm pek çok isim var. Gerçekten de Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yola çıkışından bu yana orada bulunan pek çok arkadaşımız bu son yıllardaki sürüklenişten rahatsızlar. Çünkü geçmiş yıllarda en ağır sözleri, en ağır ithamları söyleyen kişiler Sayın Bahçeli ve Sayın Soylu gibi AK Parti karşıtlarıydı. Onlar bugün de kendi tutumlarını çok da değiştirmiş görünmüyorlar açıkçası. Onlar bu çağa, demokrasiye, insan haklarına karşı duyarsız tutumlarını sürdürüyorlar.
Buna rağmen birisi AK Parti’nin küçük ortağı bir diğeri de Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin bir üyesi sıfatını taşıyor. Tabi buna AK Parti’ye emek vermiş olan, AK Parti’nin yola çıkarken vaat ettiği şeyleri hala yüreğinin bir yerinde taşıyan olan üyelerin buna kaygıyla bakmaması, rahatsızlık duymaması mümkün değil. Böyle bir tedirginlik ve böyle bir rahatsızlık şu an AK Parti’de var.
Önümüzdeki seçim sürecinde şu an rahatsızlığı olan ancak bunu yüksek sesle söylemeyen AK Parti’nin tabanında hem de Genel Merkez’e kadar uzanan birçok kadrolarında bu kişilerin tutumlarından ve destekçi siyasi parti olan MHP’den, iktidarın gücünü paylaşan Bakan Soylu’dan ciddi bir rahatsızlık duyulduğunu çok rahatlıkla kendi gözlemlerime dayanarak söyleyebilirim.
‘2018 yılından bu yana ciddi bir aşınma var’
Seçime doğru gittiğimiz bugünlerde AKP’nin politikaları hakkında da yorum yapan Günay, şöyle devam etti:
AK Parti’nin önünü parlak görmüyorum artık. Taleplerin çok yüksek, nüfusu artan, genç insan sayısının fazlaca olduğu bir ülkede ihtiyaçlar sınırsız imkanlar ise sınırlıdır. Bu yüzden de kaynakların ciddi bir şekilde planlanarak savurganlığa, şatafata ve yolsuzluğa yol açmadan kullanılması gerekir. Son 10 yılda özellikle de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin hukuki olarak uygulanmaya başladığı 2018 yılından bu yana ciddi bir aşınma var. Zaten 20 yıllık bir iktidarın aşınması doğal ve kaçınılmazdır.
‘20 yıllık AK Parti iktidarının ayakta kalması mümkün değil’
Tüm yetkinin ‘tek adama’ verildiği Türkiye’de sistemin tıkandığını kaydeden Günay, “AK Parti her geçen gün geriye gidiyor. Bunu sokakta yurttaşların nabzını tutmaya çalışan her siyasetçi rahatlıkla görebilir. Hayat pahalılığı, mülteci meselesi, dış politikada eksen kaymaları, insan hakları ve hukuk konusundaki duyarsızlık ve güvensizlik toplumu rahatsız ediyor. Artık 20 yıllık bu AK Parti iktidarının ayakta kalması mümkün değil” dedi.
‘MHP, AK Parti’yi aşağıya doğru çekiyor’
AKP’nin ayakta kalmak için kendisini rahatsız eden kişilere ve toplumdaki etkisine katlanmak zorunda kaldığını belirten Günay, “Ben AK Parti’de tepeden aşağıya kadar ne Soylu’dan ne de Bahçeli’den haz ettiğini sanmıyorum. Şu an burada bir mecburiyet var. Bu mecburiyet pahalıya da patlayabilir. Çünkü MHP 70’li yıllardan bu yana hangi siyasi parti ile koalisyon ya da destek biçiminde iş birliği yaptıysa seçim sonuçlarında o siyasi partinin oy oranı azalmıştır. Burası da bugün böyle bir yere gidiyor. Yani MHP AK Parti’yi yukarıya doğru götürmüyor tam tersi aşağıya doğru çekiyor” diyerek konuşmasına son verdi.