HABER MERKEZİ – Derik’te 13 köylünün öldürülmesiyle suçlanan Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Musa Çitil’in şikayeti üzerine, Sur’daki operasyona ilişkin DİHA’da yayınlanan haberin bağlantısını sosyal medya hesaplarında paylaşan 7 gazeteci hakkında 3’er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Haber: Deniz Tekin
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı “Kuşatmanın adı ‘Bayrak 12’, başındaki isim Musa Çitil” başlığıyla Şubat 2016’da yayınlanan haberi sosyal medya hesaplarında paylaştıkları gerekçesiyle 7 gazeteci hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamlayarak iddianame hazırladı.
Sokağa çıkma yasağı ve çatışmaların devam ettiği dönemde Sur’da yürütülen operasyonla ilgili KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) ve Özgür Gündem gazetesinde yayınlanan haberin paylaşılması üzerine hazırlanan iddianame Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.
İddianamede, haberin yayınlandığı dönemde Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı olan ve Temmuz 2016’da İçişleri Bakanlığı kararıyla Jandarma Genel Komutan Yardımcılığına terfi ettirilen Tuğgeneral Musa Çitil davacı olarak yer aldı.
Çitil şikayet etti, Savcılık soruşturma başlattı
Haberi kendi sosyal medya hesaplarında paylaştıkları iddia edilen KHK ile kapatılan DİHA’nın Haber Müdürü Ömer Çelik, DİHA muhabirleri Çağdaş Kaplan, Hamza Gündüz, Selman Çiçek ve gazeteci A. Vahap Taş ile haberi, kapatılan Özgür Gündem gazetesinin resmi sosyal medya hesabında paylaşan gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve gazetenin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı hakkında “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
İddianamede ayrıca, DİHA muhabiri Selman Çiçek hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Musa Çitil’in 18 Mayıs 2016’da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği dilekçesinde özetle “Sosyal medya hesapları üzerinden propaganda yapıldığı, görev aldığı operasyonlar ile ilgili hedef haline getirildiği” şeklinde şikayette bulunması üzerine, savcılık da şüpheliler hakkında soruşturma başlatarak, kullandıkları sosyal medya hesaplarının inceledi.
Haber bağlantısını paylaşmaya 3 yıla kadar hapis istemi
İddianamede gazetecilerin sosyal medya hesaplarında yapılan incelemede, “Kuşatmanın adı ‘Bayrak 12’, başındaki isim Musa Çitil” şeklinde bir başlıkla müştekinin üniformalı fotoğrafının ve arkasında da tank bulunan resmi içeren haber bağlantısı paylaşıldığı” belirtildi.
Gazeteciler: Basın özgürlüğü hakkımızı kullandık
Sosyal medya hesaplarında Musa Çitil ile ilgili haber paylaşımı nedeniyle haklarında dava açılan gazeteciler ise soruşturma aşamasında verdikleri ve iddianameye yansıyan ifadelerinde üzerlerine atılı suçlamaları reddetti:
“Şikayete konu olan paylaşım haber unsurudur. DİHA’nın sitesinde haber olarak yer alan paylaşımın sosyal medyada kamuoyuna duyurulmak amacıyla servis edilmiştir. Sur’da o dönem yaşananlar, tüm Türkiye toplumunu ilgilendiren, dolayısıyla haber niteliği taşıyan bir yanı bulunmaktadır. Bu doğrultuda haberde ismi geçen Musa Çitil’in operasyonu komuta ettiği birçok medya organında yer aldı. Sorumluluğunu üstlendiği görev itibariyle kamuoyu tarafından bilinmesinde de bir sakınca yoktur. Servis edilen haberde doğrudan şahsı hedef alan herhangi bir yanı yoktur. Musa Çitil’in rahatsız olduğu durum, haberde geçmişte kendisi ile ilgili haberlerin haber içeriğinde hatırlatılmasıdır. Ulusal ve uluslararası yasalarda teminat altına alınan basın ve ifade özgürlüğü hakkını kullandık.”
İfadesi alınan gazetecilerin savunmaları ve paylaşımları incelendiğinde de paylaşımları yaptıkları ve bunu kabul ettikleri belirtilen iddianamede, şu değerlendirme bulunuldu:
“Yapılan soruşturma sonucunda yukarıda yer verilen ve dosya arasına alınan paylaşımlar ile Sur ilçesinde PKK/KCK terör örgütüne yönelik operasyonlarda görev alan müştekiye ait bir takım bilgileri ve resmi yayınlamak suretiyle müştekiyi hedef göstermek suretiyle üzerlerine atılı terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek suçunu işledikleri…”
İddianamede, DİHA muhabiri Selman Çiçek’in sosyal medya hesabında yer alan paylaşımlarla örgütün cebir, şiddet eylemlerini övdüğü, meşru göstermeye çalışmak suretiyle üzerine atılı “örgüt propagandası yapmak” suçunu işlediği iddia edildi.
Davanın duruşması önünüzdeki günlerde Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Çitil karardan sonra terfi ettirildi
Şu an Jandarma Genel Komutanı Yardımcısı olan Tuğgeneral Musa Çitil, Mardin’in Derik ilçesinde 1993-94 yılları arasında Derik Jandarma Komutanı olarak görev yaptığı dönemde 13 kişinin öldürülmesiyle ilgili hakkında 13 kez ağırlaştırılmış hapis istemiyle Çorum 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada, 2014 yılında beraat etti.
Çitil, mahkemedeki savunmasında, üzerine atılı suçlamaları reddederek, “görev yaptığı o dönemde yasalar çerçevesinde hareket ettiğini” söylemişti.
Mağdur avukatları tarafından temyiz edilen dava Yargıtay’da bekliyor.
Çitil beraat ettikten sonra Ankara Jandarma Bölge Komutanı oldu. 2015 yılında YAŞ kararıyla da terfi ederek tümgeneral oldu.
Çitil, ‘çözüm süreci’ bittikten sonra Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı’na, Temmuz 2016’da ise İçişleri Bakanlığı kararıyla Jandarma Genel Komutan Yardımcılığına getirildi.